S, V och MP vill att utredning ser över hets mot folkgrupp

Oppositionspartierna vill att utredningen av ordningslagen breddas för att också titta på lagstiftningen om hets mot folkgrupp. 

– En avgrundsdjup spricka går rakt igenom regeringsunderlaget. Å ena sidan Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och å andra sidan Sverigedemokraterna, säger Magdalena Andersson om Tidöpartiernas svårigheter att enas i hanteringen av koranbränningarna i Sverige.

I augusti tillsatte regeringen en utredning som ska se över ordningslagen. Ett besked Sverigedemokraterna vänt sig emot.

Även oppositionen har varit skeptisk till att ändra i ordningslagen.

Nu föreslår S, V och MP i stället att regeringens utredning – som ska redovisas den 1 juli – breddas till att också se över lagstiftningen om hets mot folkgrupp.

– Det har klara fördelar jämfört med ordningslagen. Dels innebär det att polisen inte ska göra svåra säkerhetspolitiska bedömningar. För det andra kan det utformas religionsneutralt så man inte hamnar i ett läge där det är förbjudet att bränna koranen, men tillåtet att bränna bibeln, säger Andersson.

De tre oppositionsledarna uppmanar också regeringen att kalla till samtal mellan riksdagens partiledare. 

Tre av fyra oppositionspartier

Centerpartiet har varit tydliga med att de inte vill se några ändringar av ordningslagen och var inte heller med på pressträffen med den övriga oppositionen.

S har i stället för förändringar i ordningslagen tidigare föreslagit en snabbutredning om hets mot folkgrupp, och hänvisar till Danmark där lagförslag redan finns på plats.

– Inför en global publik kommer koranbränningarna fortsätta i Sverige medan danskarna har agerat, säger Magdalena Andersson på pressträffen.

{{toplink}}

Beslutskedja: Stärkt skydd för Sveriges säkerhet vid allmänna sammankomster

18/8
2023
13/9
2023
1/7
2024
8/11
2024

Forrige artikel Vården får tre miljarder extra nästa år Vården får tre miljarder extra nästa år Næste artikel Han återvänder för att lyfta Centerpartiet bakom kulisserna Han återvänder för att lyfta Centerpartiet bakom kulisserna
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.