Han återvänder för att lyfta Centerpartiet bakom kulisserna

Centerpartiet har backat i opinionen sedan valet och Muharrem Demiroks (C) förtroendesiffror har visat historiskt låga nivåer. Nu återvänder en tidigare nyckelspelare för att få fart på partiets politikutveckling framåt. 

Efter bara några månader utanför partipolitiken återvänder nu Gunnar Caperius till Centerpartiet. 

– Jag hade inte tänkt att pausen skulle vara så här kort, men när det uppstår möjligheter får man passa på, säger han till Altinget. 

Gunnar Caperius lämnade Centerpartiet efter valet. Bakom sig hade han då flera år inom partiet på nyckelposter, senast som chefsförhandlare för januariavtalet. 

I april började han som rådgivare på kommunikationsbyrån Diplomat Communications. Men redan nu i höst kommer han tillbaka till partiet, nu i rollen som partiets policychef, med uppdrag att få verkstad i partiets politikutveckling. 

– Jag tror att det behövs lite av en nystart och en tydlighet, säger Gunnar Caperius. 

”Tacksamt att vara regeringsunderlag”

I den senaste väljar­baro­metern av Kantar Public från september i år har partiet backat med 0,4 procent jämfört med september förra året och balanserar på 4-procentsspärren på 3,9 procent. Att hantera partiets utmaningar framåt tror Gunnar Caperius till stor del handlar om att hitta den roll partiet ska ha. 

– Den förra mandatperioden var krävande på många sätt. Men det är klart att det var tacksamt att vara en del av ett regeringsunderlag och kunna visa att man gör konkret skillnad. Det fanns en tydlig roll för Centerpartiet, det var lätt att visa att man hade inflytande och att det Centerpartiet tyckte spelade roll i den dagliga politiken, säger han. 

Gunnar Caperius ser utmaningar för partiet i opposition. Dels att visa vad man gör, dels vilka man är, med delvis ny riksdagsgrupp, ny partiledning och ny partiledare. 

– Man ska inte underskatta effekten av att ha en partiledare som var ett av de mest kända ansiktena i politiken och som alla har en uppfattning om. Det bytet måste göras förr eller senare, och det är inte konstigt att det ger effekt på opinionssiffrorna. Nu gäller det att ta avstamp i det och bli tydligare.

Landa i skolfrågan

Framåt tror Gunnar Caperius att det delvis handlar om att trappa upp kommunikationen utåt och visa på vilket alternativ partiet står för. Men också att internt landa i ställningstaganden. Där är utbildningspolitiken ett exempel på där partiet ändrat inriktning och där man nu ska föra diskussionen vidare på partistämman i slutet på september. Och att omprövning av politiken och nya inriktningar är nödvändiga är har övertygad om. 

– Det är inte så att man tänkte ut alla bra politiska förslag för tio år sedan och sen pratar man bara om dem. Utan verkligheten förändras och då måste man göra det som parti också, säger han och fortsätter: 

– Ofta tycker jag att man hemfaller lite till att man tycker sig ha en jättebra politik, det är bara det att vi inte har berättat det för någon. Men kanske ska man också fundera på om det är så att vissa väljare vet vad vi har för politik men att de kanske bara inte gillar den eller tycker att den är bra. 

Förutom utbildningsfrågan har partiledningen och Muharrem Demirok (C) presenterat ytterligare tre huvudfrågor som man vill att fokusera på – klimatet, att hela landet ska leva och trygghet. Men Gunnar Caperius tycker att även det ekonomiska läget är en fråga som bör läggas på listan. 

– Privatekonomin och företagsklimatet, där tror jag att det finns mycket mer att göra. Dels eftersom det inte kommer att bli en rolig höst eller vinter för folk i allmänhet. Dels tror jag också att det på företagsklimatsidan finns en stor besvikelse på att regeringen inte levererar. Där skulle jag också tro att man behöver jobba.

{{toplink}}

Samarbete om anmälningsplikt

För ett par veckor sedan stod Centerpartiet tillsammans med Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet vid en första gemensam pressträff som oppositionspartiet och krävde justitieutskottets ordförande Rickard Jomshofs (SD) avgång

Gunnar Caperius är tydlig med att det är åt det hållet som han tror att partiet kommer att välja att samarbeta. 

– Ja, det finns inget annat sätt att påverka än att samarbeta med andra. Det har ju varit tydligt att Muharrem Demirok (C) inte är beredd att samarbeta med SD och att Centerpartiet aldrig blir ett Tidöparti. Då finns det ju andra partier att samarbeta med.

Anmälningsplikten är en av de frågor där Gunnar Caperius tror att man kan hitta varandra inom oppositionen. 

– Ännu är det bara en utredning, men det är klart när det blir skarpa förslag är det viktigt att visa på att det finns andra sätt att göra det på, säger han. 

Gunnar Caperius börjar sin nya roll den 15 september. 

{{toplink}}

Forrige artikel S, V och MP vill att utredning ser över hets mot folkgrupp S, V och MP vill att utredning ser över hets mot folkgrupp Næste artikel Regeringen och SD vill förbjuda pälsfarmer Regeringen och SD vill förbjuda pälsfarmer
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.