Regeringen och SD vill förbjuda pälsfarmer

Tidöpartierna är överens om att utreda ett förbud mot pälsfarmer. Men steg ett är ett stöd för minkuppfödare som vill avveckla frivilligt. ”Djurskyddsfrågorna är högt prioriterade för Sverigedemokraterna och specifikt minkuppfödning har länge varit föremål för diskussion.” säger Martin Kinnunen (SD).

Under de två kommande åren kommer det att finnas totalt 180 miljoner kronor i statligt stöd till de minkuppfödare som vill avveckla sin verksamhet, enligt ett pressmeddelande från landsbygds- och infrastrukturdepartementet.

– Detta ekonomiska stöd kommer möjliggöra för minkföretag att på ett planerat och ordnat sätt avveckla sin verksamhet, säger landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) i pressmeddelandet.

Liberalernas seger?

Stödet till frivillig avveckling är steg ett, framgår av pressmeddelandet. Steg två är att utreda ett förbud i djurskyddslagen mot pälsdjursuppfödning. Det hela bygger på en överenskommelse mellan regeringen och Sverigedemokraterna.

– Djurskyddsfrågorna är högt prioriterade för Sverigedemokraterna och specifikt minkuppfödning har länge varit föremål för diskussion. Sverigedemokraterna och regeringen är överens om att föreslå ett stöd för frivillig avveckling, säger Martin Kinnunen, miljöpolitisk talesperson för Sverigedemokraterna, i pressmeddelandet.

Men av de fyra partierna i Tidösamarbetet är det endast Liberalerna som har drivit frågan om att förbjuda pälsfarmer. Kristdemokraterna, Moderaterna har inte varit för ett förbud och inte heller Sverigedemokraterna, även om SD-profilen Richard Jomshof för mindre än ett år sedan lade en enskild motion om att avveckla minkfarmerna.

”Äntligen”

Nyheten tas emot med stor glädje av djurskyddsorganisationen Djurens rätt, som länge har kämpat för ett förbud mot pälsdjursuppfödning.

– Äntligen! Det här beskedet för minkarna är oerhört efterlängtat. Det markerar början på slutet för all pälsdjursuppfödning i Sverige", säger Camilla Bergvall, riksordförande för Djurens Rätt, i ett pressmeddelande.

Forrige artikel Han återvänder för att lyfta Centerpartiet bakom kulisserna Han återvänder för att lyfta Centerpartiet bakom kulisserna Næste artikel von der Leyens stora linjetal: Vi måste förbereda oss på att utvidga EU von der Leyens stora linjetal: Vi måste förbereda oss på att utvidga EU
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.