von der Leyens stora linjetal: Vi måste förbereda oss på att utvidga EU

EU måste förbereda sig för en utvidgning österut, var EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen besked när hon höll sitt årliga tal till unionen – som också kan bli hennes sista. Att hon lyfte fram vikten av jämställdhet välkomnas av flera svenska EU-parlamentariker.

STRASBOURG. När EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen på onsdagsmorgonen intog talarstolen i Europaparlamentet i Strasbourg för sitt årliga linjetal till unionen var det för sista gången under den här mandatperioden.

Det var ett tal som öppnade dörren på vid gavel för en utvidgning österut.

– Det är dags för Europa att tänka stort och forma vårt eget öde. Och nu kallar historien oss för att vi ska fullborda unionen, sade von der Leyen och pekade på att unionen nu behöver förbereda sig för att växa.

– Vi kommer att behöva tänka på hur våra institutioner skulle fungera – hur parlamentet och kommissionen skulle se ut. Vi behöver diskutera framtiden för vår budget – i termer av vad den finansierar, hur den finansierar det och hur själva budgeten är finansierad, sade hon.

Stöd till Ukraina

Förväntningarna hade innan talet varit stora på att Ursula von der Leyen skulle ge något besked ifall hon skulle vilja sitta kvar en andra mandatperiod – men där gav tyskan inga besked.

I stället använde hon sin dryga timmes tal till att lyfta fram framgångar som kommissionen och unionen skördat de senaste fyra åren, varvat med prioriteringar och ytterligare förslag framöver.

Bland annat tryckte tyskan på fortsatt engagemang i klimat- och miljöfrågor, satsning på industrin, på företag och på europeisk konkurrenskraft, och vikten av reglering av AI. Och fortsatt stöd till Ukraina, där en av nyheterna var att EU ska förlänga det så kallade massflyktsdirektivet som ger ukrainare tillfälligt uppehållstillstånd i EU.

Jämställdhet välkomnas

En av de första frågorna von der Leyen lyfte i talet var vikten av jämställdhet – och föreslog en samtyckeslag på EU-nivå.

– Här finns ytterligare en grundläggande princip som jag skulle vilja lagfästa: Ett nej är ett nej. Om vi inte kan stoppa våldet kan vi heller inte uppnå någon verklig jämlikhet, slog hon fast och rev ner dagens första, och en av de starkaste, applåderna.

Det var också en av de frågor som flera svenska EU-parlamentariker välkomnade i hennes tal.

– Vi ser ett bakslag för jämställdheten, vi har viktig lagstiftning på väg fram om att bekämpa våld mot kvinnor och där gav hon tydligt uttryck för att hon välkomnar en svensk samtyckeslag. Det var ett oerhört starkt och tydligt besked, säger Heléne Fritzon efter talet och får medhåll från både Alice Bah Kuhnke (MP) och och Abir Al-Sahlani (C), Karin Karlsbro (L) och Malin Björk (V).

”Backade inte om klimatet”

Von der Leyen får också beröm från både socialdemokraten Heléne Fritzon och Miljöpartiets Alice Bah Kuhnke för att stå fast vid vikten att jobba vidare med klimat- och miljöfrågan.

– De som trodde att hon i sitt tal skulle backa för att möta de tydliga signaler som kommit från bland annat Macron och den svenska regeringen om att sänka ambitionerna, de gick bet. Tvärtom, Ursula von der Leyen var väldigt tydlig med att vi inte har råd att sänka några klimat- och miljöambitioner, sade Alice Bah Kuhnke (MP). 

Moderaten Jörgen Warborn var väldigt nöjd med att von der Leyen tryckte så mycket på konkurrenskraft – hon både nämnde frihandelsavtalen, regelförenklingar för småföretag och ett speciellt sändebud för småföretag som rapporterar direkt till kommissionsordföranden runt småföretagarfrågor för att hjälpa dem.

Han tycker att det visar att det svenska EU-ordförandeskapets fokus på konkurrensfrågor har gett frukt.

– Den svenska regeringen satte konkurrenskraft högt på agendan och nu är det etablerat i EU:s institutioner, så det visar att man nu tar den här frågan på allvar, säger Warborn.

Självrannsakan saknas

Sverigedemokraternas Charlie Weimers (SD) var dock väldigt kritisk till talet. Inte minst saknade han lite självrannsakan från von der Leyens sida.

– Jag hade velat höra mer av självkritik, att den här kommissionen inte har levt upp till talet om ekonomisk tillväxt och ta människors situation på allvar utan att man suttit i sitt elfenbenstorn och dikterat exempelvis tvångsrenoveringar som svenska villaägare står för till kostnader på en halv miljon kronor, säger Charlie Weimers (SD).

Vänsterpartiets Malin Björk är inne på samma linje.

– Det saknades insikt om allt som inte gjorts eller till och med förvärrats i Europa. Hon nämnde inget om den skenande ojämlikheten, om utnyttjandet av människor i arbetslivet, inget om hur vi kan fördela företagens vinster på ett rättvist sätt. Det hade varit snyggt med lite självkritik, säger hon i ett uttalande.

Liberalernas Karin Karlsbro var dock väldigt nöjd med kommissionsordförandes tal.

– Jag tyckte det var ett suveränt bra tal som adresserade Europasamarbetets värde, de fundamentala grundläggande principerna om fred och frihet som EU bygger på och behovet av att hålla ihop, säger hon.

Forrige artikel Regeringen och SD vill förbjuda pälsfarmer Regeringen och SD vill förbjuda pälsfarmer Næste artikel Parlamentet röstar om sexköpslag – ”Målet är en EU-lag” Parlamentet röstar om sexköpslag – ”Målet är en EU-lag”
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.