Parlamentet röstar om sexköpslag – ”Målet är en EU-lag”

I en kontroversiell rapport som EU-parlamentet ska rösta om på torsdagen, och som flera svenska parlamentariker har varit med att ta fram, uppmanas EU-länderna att införa en sexköpslag av svensk modell. ”Det långsiktiga målet är en EU-gemensam sexköpslag”, säger S-parlamentarikern Heléne Fritzon. Men motståndet är stort.

STRASBOURG. Sverige var 1999 först i världen med att införa den så kallade sexköpslagen, som kriminaliserar köparna – men inte säljarna – av sexuella tjänster. Sedan dess har Norge, Island, Irland och Frankrike gått samma väg. Även i Spanien har det börjat röra på sig i frågan.

Nu tycker en grupp ledamöter i Europaparlamentet att det är dags att övriga EU hänger på. I en så kallad initiativrapport, som tagits fram av parlamentets jämställdhetsutskott, uppmanas alla medlemsländerna att införa en liknande lag och en EU-strategi mot prostitution som liknar den svenska sexköpslagen efterlyses.

– I dag köper och säljer vi kvinnors och barns kroppar på EU:s inre marknad och det måste få ett stopp, säger EU-parlamentarikern Heléne Fritzon (S) till Altinget.

Hon sitter i jämställdhetsutskottet och är en av initiativtagarna till rapporten som parlamentet ska rösta om på torsdagen.

– Vi vet att vi har haft framgång med den svenska sexköpslagen och vi försöker sprida den modellen på Europanivå, säger hon.

Rapporten är alltså på inget sätt bindande. Men om parlamentet stödjer rapporten i torsdagens omröstning, hoppas Heléne Fritzon att det på sikt ska bana väg för en EU-lag.

– Min förhoppning är att vi under nästa mandatperiod kan få en kommission som kommer fram med ett lagstiftningsförslag. Och det är fullt möjligt. Och då är det också fullt möjligt att vi under nästa mandatperiod har en sexköpslag för EU, säger hon.

Spridningseffekt

Även på kortare sikt kan ett stöd från parlamentet i frågan få effekt på annan EU-lagstiftning.

Vänsterpartisten Malin Björk, som också varit drivande i att ta fram rapporten, är parlamentets huvudförhandlare i översynen av EU:s människohandelsdirektiv.

– Där vill vi få in skrivningar om att motverka efterfrågan av sexköp, säger hon och tror att ett grönt ljus för rapporten i torsdagens omröstning kan ge stöd åt detta.

Även C-parlamentarikern Abir Al-Sahlani, som också jobbar med människohandelsdirektivet, hoppas på denna effekt.

– Om rapporten går igenom så har vi mycket bättre mark för att lobba för att vi kan kriminalisera sexköp, säger hon.

Abir Al-Sahlani tycker att det är hög tid att få parlamentarikerna att bekänna färg i frågan om prostitution.

– Vi borde egentligen ha gjort det här tidigare. Bara för att få nummer på bordet, svart på vitt, på vilka som är för och vilka som är mot en kriminalisering av sexköp. Då vet vi vad vi har att jobba med och lobba mot, säger hon.

Risk med att börja lagstifta gemensamt

Långt ifrån alla i parlamentet är redo att skriva under på att den ”nordiska modellen” bör exporteras till alla medlemsländer. Inom samtliga av parlamentets politiska grupper finns ett motstånd mot rapporten och det är inte givet att den i slutändan kommer gå igenom.

Bland de som kommer trycka på nej-knappen i torsdagens omröstning är Sverigedemokraternas två Europaparlamentariker.

– I Sverige stödjer vi den svenska, eller nordiska, modellen men på EU-nivå tycker vi inte att EU ska bestämma hur alla länder ska ha det. Det finns olika kulturer och olika sätt att se på saken så därför röstar vi nej, sade Johan Nissinen på en pressträff i veckan.

Sverigedemokraterna ser också en risk i att det kan slå tillbaka mot Sverige om man öppnar upp en process att lagstifta gemensamt inom EU på området.

– Ibland tillhör Sverige minoriteten så ibland får vi anpassa oss till lagstiftning som egentligen inte passar oss. Så i slutändan, vem vet, kanske vi får anpassa oss till exempelvis den holländska modellen i stället för att driva igenom den svenska modellen, sade Johan Nissinen.

MP-ledamoten Alice Bah Kuhnke, som också har varit engagerad i att ta fram rapporten, är kritisk till Nissinens argument.

– Ska vi acceptera att vi har första och andra klassens EU-medborgare, att vissa av oss ska omfattas av trygghet, rättigheter, friheter och skydd enligt lag medan andra ska vi låta bli att se till att de också omfattas av samma trygghetssystem för att de bor i ett land som inte omfattas av den svenska sexköpslagen? undrar hon.

”Ingen väljer det här”

Men även bland Alice Bah Kuhnkes europeiska kollegor i den gröna partigruppen finns ett stort motstånd mot att reglera prostitution, bland annat med argumentet att kvinnor själva ska få välja vad de vill göra med sina kroppar och att det riskerar att öka utsattheten och stigmat för sexarbetare.

Även från sexarbetare får rapporten kritik.

”Sexarbetare rapporterar ökad utsatthet och sårbarhet för våld och infektionssjukdomar (inklusive hiv) och minskat förtroende för myndigheter” i de länder som infört en sexköpslag av svensk modell, skriver den Europeiska sammanslutningen för sexarbetares rättigheter och integration i ett öppet brev till parlamentet inför torsdagens omröstning.

Det här är argument som Saga Brodersen, som själv levt i prostitution, sågar totalt. Hon är i dag med och driver föreningen Inte din hora som samlar personer med erfarenhet av kommersiell sexuell exploatering. I veckan var hon inbjuden till Europaparlamentet i Strasbourg för att dela med sig av sin erfarenhet och expertis i arbetet med prostituerade, inför torsdagens omröstning.

– Inte en enda av de 150 kvinnorna eller transpersonerna i min förening som är i prostitution gör det här frivilligt. Ingen av dem låter en man sätta ett pris på deras kropp för att de tycker om det. Det handlar om människor som ofta tidigare varit utsatta för sexuella övergrepp, som befinner sig i extrem fattigdom eller på annat sätt är utsatta från början, säger hon på ett seminarium organiserat i parlamentet.

– Att titta in i mina ögon och säga att prostitution är ett riktigt yrke och ett val är faktiskt en förolämpning, säger hon.

Stor betydelse

Saga Brodersen köper inte heller argumentet som ofta förs fram att ett sexköpsförbud riskerar att göra det ännu farligare för de redan utsatta prostituerade.

– Det har vi också sett är ett falskt argument. Till exempel har det i Sverige inte skett ett enda mord på en prostituerad sedan sexköpslagen trädde i kraft men om man ser på Tyskland har det skett mer än 80 mord under samma period, säger hon till Altinget.

En EU-lag mot sexköp tror Saga Brodersen skulle vara viktig.

– Det skulle ha jättestor betydelse för alla som befinner sig i torskars och hallickars järngrepp i Europa. Man får heller inte glömma bort att majoriteten som befinner sig i prostitution är papperslösa, man flyttas runt över landsgränser och är fullständigt kontrollerad av de här männen, säger hon.

Hon pekar också på effekten som den svenska sexköpslagen har haft på att stigmatisera män som köper sex.

– Det är något som ses som skamligt i det svenska samhället att köpa sex, och det hade varit jätteviktigt på EU-nivå att få fram den typen av ställningstagande också, säger hon.

Forrige artikel von der Leyens stora linjetal: Vi måste förbereda oss på att utvidga EU von der Leyens stora linjetal: Vi måste förbereda oss på att utvidga EU Næste artikel Sametinget om gruvreformen: Blir checklistor istället för utredning Sametinget om gruvreformen: Blir checklistor istället för utredning
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.