Halland säger nej till nytt lärarfack: ”Upp till bevis”

Fackförbundens medlemmar har sagt sitt. En stor majoritet ställer sig bakom ett nytt lärarfack, men alla är inte överens. I Halland röstade majoriteten av medlemmarna i Lärarnas riksförbund nej. 

Nu har fackens medlemmar röstat om en ny organisering för Sveriges lärare. 

– Det känns glädjande att en så pass stor majoritet av våra medlemmar röstade ja, säger Åsa Fahlén, ordförande för Lärarnas riksförbund, till Altinget. 

Men alla medlemmar är inte lika positiva till bildandet att ett nytt lärarfack. Lärarnas riksförbunds medlemmar tillhör dem som är mest kritiska. I Stockholm är 38,5 procent emot den nya organiseringen och i Halland röstade en majoritet på 54 procent nej. 

Varför är det så tror du?

– Från Lärarförbundets sida har det länge funnits en en ambition att skapa ett nytt fackförbund. Men LR har sagt nej för att vi har varit av olika åsikter och vi har velat driva våra viktiga frågor. Nu har Lärarförbundet förflyttat sig i sina åsikter. Vi tycker mer lika och vi arbetar mot samma mål. Jag vet att man i Halland fortfarande är kritisk till detta, säger Åsa Fahlén. 

Två anledningar

Sten Hagberg är distriktsordförande för Lärarnas riksförbund i Halland. Anledningen till att hans distrikt röstade emot beror främst på två saker. 

– Man är stolt över LR och man är nöjd med det fackliga arbetet. Man befarar att en stor organisation som ska företräda många grupper tenderar att bli försiktig och otydlig. Vi har ofta uppfattat Lärarförbundet som det, säger han till Altinget. 

 

– Vi har upplevt att det i Lärarförbundet är väldigt mycket fokus på förskolan. Vi har ett antal medlemmar som kommit över till oss för att de inte känner sig hörda. Den första avtalsrörelsen som nya förbundet ska bestämma är 2024. Då blir det upp till bevis hur väl den nya organiseringen kan företräda alla yrkesgrupper.

Det andra skälet till att medlemmarna tvekar handlar om var respektive förbund befinner sig skolpolitiskt. 

– På senare år har Lärarförbundet närmat sig LR när det kommer till frågan om statligt huvudmannaskap och att man inte ska tillåta obehöriga lärare gå med i organisationen. Vi var ensamma om det i flera år. Nu är man orolig om den här åsikten inte kommer hållas kvar i det nya förbundet, menar Sten Hagberg.

Federation

I stället för ett nytt förbund hade Sten Hagberg hellre sett att man bildat en federation inom Saco där varje yrkesgrupp har sin profil och sina företrädare. 

– Nu har vi två platser vid varje förhandlingsbord. Många av våra ombud oroar sig för att vi kommer tappa styrka i förhandlingarna. Två som är överens är starkare än en sammanslagen. Mitt ideal hade varit om vi bestämt oss för att jobba tajtare ihop. 

Olika kulturer

Enligt Åsa Fahlén finns flera utmaningar med utformningen av den nya organiseringen. 

– Det allra svåraste kommer bli att vi har olika kulturer. Den nya organiseringen ska bli något nytt. Det behöver vi hjälpas åt med för att tillsammans skapa något som är bättre. 

Ser du någon risk för avhopp?

– Det finns alltid en risk för missnöje när man gör förändringar. Men risken är att vi skulle tappa medlemmar om vi inte går ihop nu när vi har chansen att skapa ett förbund som kan få ännu större förhandlingskraft. 

Forrige artikel Altinget rekryterar Anton Säll Altinget rekryterar Anton Säll Næste artikel Sveaskogs nya vd: Den som kritiserar oss kan ha en poäng Sveaskogs nya vd: Den som kritiserar oss kan ha en poäng
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.