Han kan ta över Gutelands plats i EU-parlamentet

Om Jytte Guteland tar plats i riksdagen har Ilan De Basso, kommunalråd i Jönköping förstatjing på EU-parlamentsplatsen. Men det är inte självklart att efterträdaren sitter kvar i miljöutskottet.

Först i tur att ta över efter Jytte Guteland, om hon får en riksdagsplats i höstens val, är Jönköpingspolitikern Ilan De Basso. Han var sjättenamn på Socialdemokraternas valsedel i EU-parlamentsvalet 2019. Men om han skulle tacka ja till platsen är inte självklart.

– Skulle jag få frågan, så skulle jag ta ställning då, säger Ilan De Basso.

Efterträdaren kan byta utskott

Om Jytte Guteland lämnar EU-parlamentet efter riksdagsvalet nästa så kommer efterträdaren automatiskt att ta över hennes uppdrag, bland annat i miljöutskottet.

Gutelands roll som gruppledare i parlamentets miljöutskott lär dock troligen tilldelas någon av de andra partigruppskollegorna. Därmed förlorar Socialdemokraterna en av sina ledande positioner under nuvarande mandatperiod.

Det är inte heller självklart att ersättaren stannar kvar där mandatperioden ut. Inom den socialdemokratiska delegationen, men även partigruppen S&D, är det nämligen möjligt att göra byten mellan utskotten.

Libe-frågor lockar främst

För Ilan De Basso är det framför allt frågorna som behandlas i utskottet för mänskliga fri- och rättigheter, Libe, som ligger varmast  om hjärtat.

– Det finns flera områden som intresserar mig. Men framför allt är det demokratiutvecklingsfrågor och mänskliga rättigheter. Men inte bara utanför unionen, utan också innanför unionen, där jag med väldigt stor oro kan betrakta utvecklingen bland många medlemsstater. Det tycker jag är den absolut överstående frågan. Det finns tecken på en mer auktoritär utveckling bland en del av medlemsstaterna, säger Ilan De Basso till Altinget.

Men han poängterar också att han skulle uppskatta att arbeta inom miljöutskottet.

– Jag tror så här, att i grund och botten är det så att för oss som är politiskt intresserade så går många av de här frågorna in i varandra. Ena frågan står inte i motsats till någon annan. Utan miljö- och klimatfrågorna kommer att vara bland de absolut viktigaste frågorna. Om man tänker utifrån ett längre perspektiv så är EU en av de viktigaste aktörerna för att vända utvecklingen.

När måste du lämna besked på om du vill ta platsen?
– Jag vet inte exakt tidpunkt. Det jag har fått till mig är att hon avser att kandidera till riksdagen, alltså Jytte Guteland i det här fallet, men exakt tidsplan för det vet jag inte. Dessutom tror jag inte att det finns något distrikt som har fastställt sina riksdagslistor. Det finns väldigt mycket som kommer att ske fram tills dess, sen är ju också utgången i valet -22 något som avgör. Så av det skälet har jag fullt fokus på mitt uppdrag som kommunalråd här i Jönköping, säger De Basso, som i dag är vice ordförande i kommunstyrelsen, med ansvar för välfärdsfrågor.

Riksdagsledamot nästa namn

Näst på tur på listan efter Ilan De Basso står riksdagsledamoten Carina Ohlsson. Ohlsson är i dag ledamot i riksdagens socialförsäkringsutskott.


Forrige artikel De ska ingå i Delegationen mot arbetslivskriminalitet Næste artikel Särskild utredare vill ta MP-plats i riksdagen
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.