Här är nya försvarsberedningen

Regeringen och försvarsminister Peter Hultqvist (S) har sammankallat försvarsberedningen för överläggningar inför vårändringsbudgeten. Överläggningarna med de tio ledamöterna från riksdagspartierna kommer att pågå under en månads tid, enligt regeringens beslut.

På onsdagen hade försvarsminister Peter Hultqvist (S) ett första möte med den nya försvarsberedningen. Överläggningarna sker inför vårändringsbudgeten och handlar om behovet av att eventuellt tidigarelägga beslutade försvarsåtgärder, från försvarsbeslutet 2021-2025.

Oppositionen har haft upprepade krav på att regeringen ska kalla in försvarsberedningen för överläggningar, på grund av det spända säkerhetsläget. Försvarsminister Peter Hultqvist (S) har varit mer motsträvig, men alltså gått kraven till mötes.

– Jag tycker försvarsberedningen borde kallas in och se vad vi kan göra här och nu för att stärka den svenska försvarsförmågan på mycket kort sikt, sade M-ledaren Ulf Kristersson till Aftonbladet i januari, men såg inte Hultqvist något behov av överläggningar med riksdagspartierna.

Ingen konflikt på första mötet

Det första mötet var ett bra möte. Det säger Liberalernas försvarspolitiska talesperson Allan Widman (L) till Altinget.

– Men det var ett initialt möte. Då går man inte i klinch med varandra, utan lyssnar. Men det blir fler möten, säger han.

Senast den 15 mars ska överläggningarna vara avslutade, enligt de anvisningar för försvarsberedningar som regeringen har beslutat om.

Stabil beredning

Uppställningen i försvarsberedningen är i stort densamma som när beredningen sammankallades i mars år 2020. Undantaget är Sverigedemokraterna som bytt ut sin tidigare ledamot Roger Richthoff mot Per Söderlund, som är partiets nuvarande försvarspolitiska talesperson.

Försvarsberedningens ledamöter:

Niklas Karlsson (S), ordförande

Daniel Bäckström (C)
Allan Widman (L)
Per Söderlund (SD)
Pål Jonson (M)
Hans Wallmark (M)
Mikael Oscarsson (KD)
Hanna Gunnarsson (V)
Kenneth G Forslund (S)
Elisabeth Falkhaven (MP)

 

Forrige artikel Grafik: Regeringen pekar ut Ryssland som hot – mindre fokus på Kina Grafik: Regeringen pekar ut Ryssland som hot – mindre fokus på Kina Næste artikel Överblick: Statsministern når Reinfeldtsiffor och oppositionen kritiska till skolförslag Överblick: Statsministern når Reinfeldtsiffor och oppositionen kritiska till skolförslag
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.