Överblick: Statsministern når Reinfeldtsiffor och oppositionen kritiska till skolförslag

Magdalena Andersson (S) når rekordsiffror i ny Novusmätning. Oppositionen ställer sig kritiska till regeringens förslag om slopad kötid till friskolor. Karenstid för regionanställda som går till bemanningsföretag. Svenska partierna är eniga i EU om militärt stöd till Ukraina. 

Statsminister Magdalena Andersson (S) har det högsta förtroendet bland partiledare på tio år. Detta enligt en ny Novusundersökning från SVT. I den nya mätningen når Magdalena Andersson jämförbara nivåer med förra statsministern Fredrik Reinfeldt (M). 

– Magdalena Andersson går kraftigt fram i den här mätningen. Nu är hon uppe på en nivå som förre statsministern Fredrik Reinfeldt hade för tio år sedan. Ingen partiledare har varit i närheten av de nivåerna sedan dess, säger Novus vd Torbjörn Sjöström till SVT.

Torbjörn Sjöström tror att en av anledningarna till Anderssons höga förtroende kan bero på att hon är populär bland oppositionen. Nästan en tredjedel av moderata väljare har ett mycket stort eller ganska stort förtroende för statsministern.

Oppositionen kritiska till slopad kötid

Regeringens förslag om att slopa kötiden till friskolor får kritik av oppositionen. Expressen rapporterar att M, SD, KD och L är alla kritiska till förslaget. Moderaterna kritiserar lagrådsremissens formulering ”Skolhuvudmän ska aktivt verka för en allsidig social sammansättning av elever på sina skolor”.

– I praktiken menas att när man ska antas till en skola ska det baseras på etnicitet, om dina föräldrar har en viss utbildningsbakgrund eller om du har sociala problem i familjen. Jag tycker det är alldeles förfärligt, säger Moderaternas utbildningspolitiske talesperson Lars Hjälmered till Expressen.

Lars Hjälmered kallar också förslaget för ”farligt”. Han menar att förslaget innebär att man kommer behöva bussa elever från exempelvis områden i stan till dåligt fungerande skolor då regeringen föreslår en allsidig elevsammansättning. 

Vårdpersonal får svårt att lämna regionen 

Ett ramavtal för nationell upphandling av hyrpersonal i vården beräknas vara klart i år. I en intervju med Aftonbladet bemöter Ann-Sofie Lodin, regiondirektörernas representant i styrgruppen kritik som lyfts av Vårdförbundet och branchorganisationen Kompetensföretagen. 

Kritiken riktas mot en del i upphandlingen som handlar om karenstid. Regionerna vill införa tolv månaders karenstid för de arbetstagare som går från regionen till bemanningsföretag innan man kan arbeta i den region man tidigare arbetat i. 

– Vi är absolut inte ute efter att straffa våra medarbetare. Det handlar om att det blir svårt att förklara på en arbetsplats om någon slutar ena dagen och kommer tillbaka nästa dag fast med en annan arbetsgivare, säger Ann-Sofie Lodin till Aftonbladet. 

EU för militärt stöd till Ukraina

Alla svenska partier förutom Vänsterpartiet röstade ja i EU-parlamentet för mer militärt stöd till Ukraina rapporterar Sveriges Radio. Detta trots att regeringen inte vill exportera vapen till Ukraina. EU vill ta pengar från fredsfacilitet, en fond som är tänkt att förebygga konflikter och bevara fred. 

Regeringen menar att förslaget inte går emot deras eget beslut om att inte skicka vapen till Ukraina då ordet vapen inte förekommer i EU-förslaget. M, C, L, KD och SD röstade i stället för ett ändringsförslag om att kraftigt öka det militära stödet till Ukraina. 

Forrige artikel Här är nya försvarsberedningen Här är nya försvarsberedningen Næste artikel KD vill se mer träffsäkert elmiljardstöd KD vill se mer träffsäkert elmiljardstöd
Statskontoret avvecklas – namnet blir kvar

Statskontoret avvecklas – namnet blir kvar

Regeringen och SD har bestämt sig. Statskontoret ska avvecklas i januari 2026. Myndighetens verksamhet ska i stället in i Ekonomistyrningsverket som byter namn – till Statskontoret.