Här har bostadspriserna stigit mest i EU

Trots en annalkande lågkonjunktur fortsatte bostadspriserna i EU-området att stiga under det tredje kvartalet 2022.

Bostadspriserna i EU-området ökade med 0,9 procent under det tredje kvartalet 2022 jämfört med kvartalet innan, enligt ny statistik publicerad av Eurostat

Störst ökning på Island

Störst var uppgången på Island där priserna på bostäder ökade med 6,3 procent.

Under samma period var nedgången störst i Danmark där priserna sjönk med 3,8 procent mellan andra och tredje kvartalet 2022. Med 3,1 procent hamnar Sverige på andra plats, tätt efter Danmark, på listan med störst prisnedgång. 

Hyrorna upp 2,1 procent

Statistiken visar också att hyresnivåerna steg med 2,1 procent mellan samma period 2021 och 2022. 

Sedan 2010 har hyresnivåerna stigit med 18 procent. Allra högst är hyresökningarna i Estland och Litauen, 233 procent respektive 151 procent. Medan hyrorna gått ner med 24 procent i Grekland. 

Forrige artikel Jens Stoltenberg: ”Vapen är vägen till fred i Ukraina” Jens Stoltenberg: ”Vapen är vägen till fred i Ukraina” Næste artikel Sveaskog anklagas för att pressa samebyar Sveaskog anklagas för att pressa samebyar
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.