Här slår Skolverket upp sina nya kontor – ”Valt tio regioner”

Nu är det klart var Skolverkets tio regionala kontor ska placeras. ”Orterna som blir först ut har bestämts av de lokalmässiga förutsättningarna som finns hos Specialpedagogiska skolmyndigheten” säger Kjell Hedwall, avdelsningschef på Skolverket, till Altinget.

– Vi har kommit en ganska bra bit på vägen i och med att vi har fattat beslut om regionaliseringen och var vi ska placera våra kontor, säger Kjell Hedwall, avdelningschef på Skolverket och projektägare, till Altinget. 

Under 2022 kommer myndigheten etablera regionala kontor på tre orter. Först ut är Härnösand, Malmö och Luleå. 2023 fortsätter etableringen av kontoren i Umeå, Gävle, Växjö och Örebro. Sist ut är kontoren i Göteborg och Linköping under 2024. 

Totalt blir det tio nya kontor tillsammans med det regionala kontor som ska placeras vid Skolverkets huvudkontor i Solna. 

Samlokalisering

Vid valet av orter har myndigheten utgått från var Specialpedagogiska skolmyndighetens (SPSM) kontor är placerade. Planen är att de båda myndigheterna ska samlokalisera sina verksamheter för att underlätta det gemensamma arbetet med kvalitetsdialoger. Alla nya kontor bortsett från det i Solna kommer därför ligga på orter där SPSM har sina lokaler i dag. 

– Orterna som blir först ut har bestämts av de lokalmässiga förutsättningarna som finns hos SPSM. Lokalerna ser vi är väldigt goda för att med kort varsel ta emot oss i Härnösand, Malmö och Luleå. 

Tanken var också att Skolverket skulle utgå ifrån var Skolinspektionen har sina kontor. Det har man inte gjort i samma utsträckning.

– Vi har också tittat på var Skolinspektionen har sina kontor, men gjort bedömningen att eftersom det är med SPSM vi ska utföra kvalitetsdialoger med så är det framför allt med dem det är fördelaktigt att samlokalisera oss. 

Bortsett från samlokaliseringen med SPSM, vilka andra faktorer har ni tagit hänsyn till vid beslutet om orter? 

– En väldigt viktig aspekt har varit att vi vill ha geografisk spridning. Vi har försökt att sprida ut oss så bra som det går över landet. Då har vi valt tio regioner som vi tycker gör det möjligt att ha de här kontakterna med huvudmännen på ett realistiskt sätt. En annan aspekt har varit närhet till universitet och högskolor med lärarutbildning för att ha ett nära samarbete med lärosäten. 

Kvalitetsdialoger

I samband med att Skolverket flyttar in i sina nya lokaler inleds också kvalitetsdialoger med huvudmännen för att stödja dessa i deras arbete med planering, genomförande och utveckling av verksamheten. I dialogerna kommer myndigheten bland annat prata med huvudmännen om mål, resultat och utvecklingsbehov för verksamheten. 

– Just nu håller vi på att förbereda innehåll och upplägg tillsammans med SPSM. Vi sätter igång i skarpt läge i oktober och genomför kvalitetsdialoger med ett mindre antal huvudmän under hösten. Till att börja med ska vi genomföra kvalitetsdialoger med alla huvudmän fram till och med första halvåret 2025. Från och med våren 2025 kommer vi erbjuda 1 500 skolhuvudmän kvalitetsdialoger varje år. 

– Vi räknar med att komma igång med kvalitetsdialoger över hela landet redan nu i oktober, inte bara på de ställen där vi upprättar våra första regionala kontor, tillägger han. 

Olika storlek

Kontorens storlek avgörs av hur många huvudmän som finns i regionen. Till en början kommer det finnas tre medarbetare på kontoret i Härnösand och lika många i Luleå. I Malmö är målet att ha tio stycken och i Stockholm sexton personer. 

– Norrbotten har omkring 60 huvudmän, vilket är betydligt färre än Stockholm.

{{toplink}}

Beslutskedja: Organisationsöversyn av de statliga myndigheterna inom skolväsendet

30/3
2017
11/6
2018
29/1
2019
25/8
2020
15/12
2020
30/9
2021
1/3
2022
10/5
2022
10/11
2022
28/11
2022
18/4
2023
28/5
2024

Forrige artikel EU:s ryska beroende i fokus vid energiministrarnas möte EU:s ryska beroende i fokus vid energiministrarnas möte Næste artikel Överblick: Regeringen föreslår fler sanktioner och S är oeniga om Nato Överblick: Regeringen föreslår fler sanktioner och S är oeniga om Nato
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.