Hej kollikok, Skogsmulle – fyller 65 men vägrar pension

Friluftsfrämjandets figur Skogsmulle fyller 65 år i höst. Men trots den uppnådda åldern är någon pension inte aktuell.

Ända sedan 1957 har Skogsmulle väckt barns intresse för naturen med lockropet ”Hej kollikok” ekandes i skogsgläntorna.

65 år har gått sedan starten, men intresset för Skogsmulle har inte minskat. Förra året anordnades nästan 1 000 aktiviteter, vilket är en ökning med tio procent jämfört med 2020.

Skogsmulle spelar en viktig roll, enligt Friluftsfrämjandets generalsekreterare Kristina Ljungros.

– Barn och ungdomar i Sverige tillbringar 70 procent av sin vakna tid stillasittande och barn vistas allt mindre i naturen. Skogsmulle spelar en viktig roll både för att få ut barnen i naturen och för att få dem i rörelse, säger Ljungros i ett pressmeddelande.

Bara en punkt på önskelistan

Enligt Susanna Kalén, verksamhets- och utbildningsansvarig för Skogsmulle, fäster han inte så stor vikt kring vare sig födelsedagsfirandet eller några presenter.

– Han önskar sig nog bara en enda sak och det är att få träffa barn i närmaste skogsglänta och nyfiket vara bland växter och djur. Att tillsammans utforska den natur som vi delar med så många andra arter.

Forrige artikel Han lämnar näringsutskottet för att bli sakkunnig hos Bohlin (M) Næste artikel SVT-chef tar över OS-kommittén: Vill säkra sportsliga framgångar
Statskontoret avvecklas – namnet blir kvar

Statskontoret avvecklas – namnet blir kvar

Regeringen och SD har bestämt sig. Statskontoret ska avvecklas i januari 2026. Myndighetens verksamhet ska i stället in i Ekonomistyrningsverket som byter namn – till Statskontoret.