Hela listan: Så mycket tjänar generaldirektörerna

Rikspolischef Anders Thornberg har klivit upp på lönelistans förstaplats. Han följs av Försäkringskassans generaldirektör och landets överbefälhavare. Även Dan Eliasson finns med på topplistan.

Efter att regeringen fattat beslut om löneökningar för Sveriges myndighetschefer tjänar nu den bäst betalda generaldirektören 176 800 kronor i månaden.

Det är rikspolischef Anders Thornberg som har tagit över Lena Erixons mångåriga förstaplats på lönelistan. Som generaldirektör på Trafikverket hade hon en lön på 178 600 kronor.

Erixsons efterträdare Roberto Maioranas lön är desto lägre, 162 000 kronor, och han omfattas inte av årets löneökningar. Det gör inte heller Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell som påbörjade sitt uppdrag i november. Hennes lön på 125 000 kronor är 10 000 kronor lägre än föregångaren Johan Carlsons.

Lönelistans femteplats innehas av Dan Eliasson som efter att ha slutat som generaldirektör på Myndigheten för samhällsskydd- och beredskap (MSB) får 162 500 kronor för en tjänst på Regeringskansliet.

Han har lägst lön

Göran von Sydow, direktör på Sieps, får årets största löneökning på 3,96 procent. Hans lön höjs med 3 600 kronor och landar på 94 500 kronor.

Snittökningen bland myndighetscheferna ligger i år på 1,8 procent. En som lyckades mindre bra i lönesamtalet är Konjunkturinstitutets generaldirektör Urban Hansson Brusewitz. Han får en löneökning med 1,05 procent, vilket motsvarar 1 200 kronor.

Lägst lön har Robert Dalman, direktör på Överklagandenämnden för studiestöd. Han tjänar 85 400 kronor i månaden. Bland de lägre lönerna återfinns flera vid myndigheter under Kulturdepartementet. Det handlar till exempel om Konstnärsnämnden, Statens konstråd och Myndigheten för kulturanalys.

De nya lönerna gäller retroaktivt från och med oktober 2021.

Forrige artikel Christer Nylander om att utreda folkbildningen: ”Blir en balansgång” Christer Nylander om att utreda folkbildningen: ”Blir en balansgång” Næste artikel Demokrativillkoren: ”Jag tror inte att civilsamhället riktigt har vaknat” Demokrativillkoren: ”Jag tror inte att civilsamhället riktigt har vaknat”
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.