Christer Nylander om att utreda folkbildningen: ”Blir en balansgång”

Utbildningsminister Anna Ekström (S) presenterade under torsdagen regeringens särskilda utredare för folkbildningen, Christer Nylander (L). ”Folkbildningens fria och frivilliga karaktär ska vägas mot behovet från politikens sida, att se till så att skattepengar används rätt”, säger Nylander.

Christer Nylander har lång erfarenhet, bland annat från utbildningsutskottet, och som nuvarande ordförande i kulturutskottet. Han ställer dock inte upp i höstens riksdagsval.

– Regeringen kunde knappast ha hittat en lämpligare utredare, säger Studieförbundens nytillträdde ordförande Johan Fyrberg till Altinget.

Lång tid på sig

Christer Nylander får ett brett uppdrag:

  • Utreda behovet av ändrat mål för folkbildningspolitiken och av ändrade syften med statens stöd till folkbildningen.
  • Föreslå indikatorer för uppföljning av folkbildningen.
  • Se över nuvarande modell för fördelning av statsbidrag till folkbildningen.
  • Utreda hur uppföljning, kontroll och granskning av folkbildningen säkerställs, och lämna författningsförslag.

Han ska presentera slutbetänkandet den 19 februari 2024.

Berömde insatser

Båda berömde under presskonferensen folkbildningen för dess historiska insatser under demokratins framväxt i Sverige och för dess nuvarande insatser till exempel vid kriser och för integration.

– Det finns ett återkommande behov av att se över mål, syften och indikatorer så att de ska vara relevanta, sade Anna Ekström under presskonferensen.

Ett förtroende

Därefter lyfte hon frågan om fusk och felaktigheter, främst inom studieförbunden.

– Jag kan inte nog betona att fusk inte hör hemma i folkbildningen eller någon annanstans där man uppbär samhällets förtroende att förvalta skattepengar.

Kommer utredningen även att titta på självförvaltningsmodellen?

– Det är en bred utredning där Christer Nylander har fria händer och vida direktiv. Christer Nylander ska kunna föreslå en annan modell, om han kommer fram till det. Men han kan också komma fram till att den nuvarande modellen ska stärkas, säger Anna Ekström till Altinget.

Krävs lyhördhet

Altinget frågar Christer Nylander hur han ska hantera den balansgång som gör att han beskriver detta som ett svårt uppdrag.

– Vi har som tur är ganska gott om tid på oss. Jag tror att man måste ha ett ganska öppet förhållningssätt i den här typen av utredningar. Man behöver lyssna på många aktörer, intressenter och andra kunniga människor på området, säger han till Altinget.

Erik Amnås stora utredning kom 2012. Vad har förändrats sedan dess som gör att den här utredningen behövs?

– Dels genombrottet för digitaliseringen, dels möjligheten och svårigheten att nå nya grupper. Dessutom är det ett annat samhällsklimat nu än det var 2012, och det påverkar situationen för folkbildningen, säger Nylander.

När Altinget frågar om folkhögskolornas roll, så svarar Anna Ekström.

– De är oerhört viktiga. Inte minst för att de har klivit fram och tagit ett större och större ansvar för att bidra till kompetensförsörjningen. Under pandemin gav de till och med kurser för vidareutbildning av undersköterskor, säger hon.

– Samtidigt vet vi att det framför allt är inom studieförbunden som vi har sett exempel på fusk och felaktigheter. Så det gäller att man tittar på de två olika verksamhetsgrenarna och ser till att det finns en styrning och en styrningsmodell som kan fånga upp behoven inom båda områdena.

Riksrevisionen undersöker också

Som Altinget nyligen kunde berätta så är Riksrevisionens pågående granskning med namnet ”Kontroll och uppföljning av statens stöd till studieförbunden” försenad. Den inleddes i juni 2021 och skulle ha varit klar i mars i år, men nytt datum är den 15 september. Så mycket händer på området.

Studieförbunden skickade snabbt ut ett pressmeddelande efter torsdagens presskonferens med rubriken: ”Stärk självförvaltningsmodellen – för fri och frivillig folkbildning”. Altinget ringde Johan Fyrberg.

Är det en förändring av självförvaltningsmodellen som ni fruktar mest?

– Ja, det är vår stora oro. Vi behöver stärka den och vi har redan kommit långt i att stärka kvalitetsarbetet. Men vi är ödmjuka inför att det kan behövas ytterligare förstärkningar. Men att ersätta den med ren uppdragsgivning, där tycker jag att Christer Nylander själv problematiserade balansen mellan fri- och frivillighet i relation till uppdrag och statens ändamål och syften, säger Johan Fyrberg.

– Ytterst för oss handlar det här om folkbildningens cirkeldeltagare, folkhögskolelärare. Det är dem vi pratar om, hur viktigt det är med pedagogiken i det fria och frivilliga. Går man får långt i uppdrag och innehållsreglering så riskerar man att sätta stora värden på spel – enskilda människors engagemang i andra människor.

Beslutskedja: Styrning och uppföljning av folkbildningen – vägval inför framtiden

9/6
2022
10/6
2022
28/9
2022
2/11
2022
21/12
2022
13/1
2023
29/3
2023
21/6
2023
18/9
2023
19/9
2023
20/9
2023
27/9
2023
27/3
2024
27/3
2024
3/4
2024
5/4
2024
5/4
2024
19/4
2024
13/6
2024
14/6
2024
14/6
2024
14/6
2024
9/9
2024
9/12
2024

Forrige artikel Överblick: Liberalerna över riksdagsspärren och Sverige får vassare utrikesdeklaration Överblick: Liberalerna över riksdagsspärren och Sverige får vassare utrikesdeklaration Næste artikel Hela listan: Så mycket tjänar generaldirektörerna Hela listan: Så mycket tjänar generaldirektörerna
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.