Ministern om studieförbunden: ”Förstår att de som nedprioriteras är missnöjda”

På tre år ska de statliga anslagen till studieförbunden minska med en halv miljard kronor, men anslagen till folkhögskolorna ökar. ”Utbildningar som leder till jobb prioriteras”, säger utbildningsminister Mats Persson (L). ”Märkligt att en liberal utbildningsminister ställer bildning mot utbildning”, kontrar Amanda Lind (MP).

Altinget har kartlagt hur studieförbunden påverkas av de minskade statliga anslagen. Höjda deltagaravgifter, neddragningar i resurskrävande verksamhet, färre samarbeten med lokala föreningar och uppsägningar av personal – så ser det ut för de åtta studieförbund som Altinget har varit i kontakt med.

”Som utbildningsminister måste jag ta ansvar för helheten. […] Det är ingen hemlighet att regeringen prioriterar att få ordning på ekonomin och hålla nere inflationen. Detta görs bäst genom att fler kommer i arbete”, skriver utbildningsminister Mats Persson (L) i ett mejl till Altinget, ”då måste utbildningar som leder till jobb prioriteras”.

Efter tre år av minskningar kommer studieförbundens statsbidrag 2026 vara en halv miljard lägre än 2023 års nivåer.

– Det är helt uppenbart att det kommer att få konsekvenser när man drar ned så här mycket på de statliga stöden, säger kulturutskottets ordförande Amanda Lind (MP) till Altinget.

Oppositionen har arbetat för att få igenom ett utskottsförslag om att genomföra en konsekvensanalys av nedskärningarna i anslagen, att Folkbildningsrådet inte ska fråntas uppgiften att fördela bidragen mellan folkhögskolor och studieförbund och att den utredning som just nu pågår ska bli klar.

– Det vägrade regeringen. Man drev igenom den här budgetnedskärningen trots de här konsekvenserna. Man ville inte ta fram en analys och man ville inte heller invänta den stora folkbildningsutredningen som kommer att presenteras senare i år. Det är anmärkningsvärt. Man hävdar att det handlar om ekonomiska prioriteringar, men det är helt uppenbart att man hade kunnat välja en annan väg, säger Amanda Lind.

Kommuner går emot

Altinget har tidigare rapporterat om Karlstads kommun, där man beslutade att höja de kommunala bidragen till studieförbunden. Ytterligare en kommun som har beslutat om extra stöd till studieförbunden är Oskarshamn. Där beslutade bildningsnämnden att betala ut överskottet, som i normala fall används till oförutsedda händelser, i ett extra stöd till studieförbunden. Totalt handlar det om drygt 1,8 miljoner kronor som ska möjliggöra för studieförbunden att bibehålla sina nuvarande bidragsnivåer under perioden 2024–2026.

Beslutet att dela ut ett extra stöd till studieförbunden fattades av en enig bildningsnämnd. Alla partier ställde sig bakom beslutet och enligt nämndens ordförande Anton Sejnehed (S) förekom det ingen större diskussion.

– I vår storlek av kommun är studieförbunden en viktig infrastruktur, de fyller en viktig funktion för våra föreningar, säger han till Altinget.

Sex av de statsmedelsberättigade studieförbunden och Riksidrottsförbundet-Sisu fick extra tillskott i en utbetalning i december 2023. Summorna baserades på de ordinarie bidragsnivåerna, men stödet ska bara ses som en tillfällig lösning.

– Över tid kan vi inte gå in och kompensera för det som staten drar ned. Vi behöver ha en lösning där vi på kommunal, regional och statlig nivå samfinansierar saker som vi tycker är viktiga. Vi hoppas att staten kommer att ändra sina beslut när det kommer till statsbidraget och återigen finansiera folkbildningen.

Men ni har inte funderat på att följa regeringens linje och sänka även de kommunala bidragen?

– Vi har valt att ha våra bidrag oförändrade. Vi har inte minskat dem och det har vi heller ingen ambition att göra, säger Anton Sejnehed, bildningsnämndens ordförande i Oskarshamn.

”Sorgligt att Liberalerna står för yxhugget”

När statsbidragen till studieförbunden sänks, slutligen med en halv miljard, kommer bidragen till folkhögskolorna däremot att öka med 100 miljoner. Utbildningsminister Mats Persson vill inte ställa upp på en intervju, men skriver genom sin pressekreterare att han ”förstår att de som nedprioriteras är missnöjda med valet” att prioritera folkhögskolor framför studieförbund. ”Detta är en utbildningsform som också leder till sysselsättning och prioriteras därför”. Det förvånar Amanda Lind.

– Bildningsverksamheten har byggt Sverige starkt. Det är en viktig arena både för att människor ska få betyg, kunna söka sig vidare och få nya livschanser. Men det är också en viktig arena för bildning, livslångt lärande och möten mellan människor – och det har Liberalerna alltid stått upp för. En budget handlar alltid om prioriteringar, men att en liberal utbildningsminister ställer bildning mot utbildning – det tycker jag är märkligt, säger hon.

Tror du att det ligger några värderingar i minskningen av anslagen?

– Det är uppenbart. Om man tittar på Sverigedemokraternas motioner kopplade till folkbildningen under ett antal år är det uppenbart att de har fått sin vilja igenom – men att Liberalerna står för yxhugget, det är sorgligt.

Studieförbunden kommer att skära ned på resurskrävande verksamhet som riktar sig till ensamma äldre och funktionsnedsatta, samtidigt utlyser man riktade statsbidrag till insatser för dessa grupper? Hur ska man tolka det?

– Regeringens politik går inte ihop. Man säger sig exempelvis vilja värna kultur på landsbygden, men det är en av de verksamheter som kommer att få skära ned till följd av de här budgetneddragningarna. Det är uppenbarligen en prioritering man gör. Regeringen kan inte vara ovetande om de konsekvenserna som blir av den här neddragningen. Jag kan bara hoppas att regeringen tar sitt förnuft till fånga och avbryter den här nedskärningen. Vi behöver se mer bildningsverksamhet i Sverige, inte mindre.

Beslutskedja: Styrning och uppföljning av folkbildningen – vägval inför framtiden

9/6
2022
10/6
2022
28/9
2022
2/11
2022
21/12
2022
13/1
2023
29/3
2023
21/6
2023
18/9
2023
19/9
2023
20/9
2023
27/9
2023
27/3
2024
27/3
2024
3/4
2024
5/4
2024
5/4
2024
19/4
2024
13/6
2024
14/6
2024
14/6
2024
14/6
2024
9/9
2024
9/12
2024

Forrige artikel KD hoppas fortfarande att könslag stoppas KD hoppas fortfarande att könslag stoppas Næste artikel Moderaterna i krismöte om könslagen Moderaterna i krismöte om könslagen
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.