Slutreplik: SD har en motvilja mot folkbildning

Studiecirklar och folkhögskolor har en central del i bygget av den svenska demokratin. Folkbildningen blir därför en måltavla för partier och rörelser som snabbt vill begränsa eller demontera våra demokratiska institutioner. Det skriver tidigare riksdagsledamot Mats Berglund (MP) i en slutreplik.

SD:s Cassandra Sundin och Bo Broman har replikeratmin artikel där jag oroas över hur Sverigedemokraterna agerar i folkbildningsfrågor tillsammans med M och KD. De menar att min kritik är missriktad och har tre invändningar.

{{toplink}}

Svårbegriplig invändning

Den första invändningen, där de menar att SD:s lokala budgetsatsningar inte är deras officiella partipolitik, är nog mest svårbegriplig. De kommunala bidragen till studieförbunden utgör ryggraden i finansieringen av folkbildningen över hela landet. I exempelvis Hässleholms kommun stoppades det kommunala stödet till folkbildningen tillfälligt redan 2019, och nu ligger ett förslag till kommunfullmäktige om att permanenta det beslutet.

Det sätt SD agerar tillsammans med M och KD i Hässleholm och i flera andra kommuner måste ses som vägledande för hur partierna kommer att agera även på riksnivå.

MP har fri motionsrätt

Den andra invändningen handlar om en enskild motion till Miljöpartiets kongress, en motion som inte fick något stöd och som snabbt avslogs. Miljöpartiet har fri motionsrätt för våra medlemmar till kongressen, det ger en demokratisk och transparent beslutsprocess som alla partier borde ha.

Att SD tycks ha en annan, betydligt snävare uppfattning kring medlemsdemokrati borde väl bekymra inte bara mig utan även SD:s egna medlemmar. Dessutom har vi i MP varit tydliga med att vi vill grundlagsskydda public service, medan SD vill införa ett ”vetenskapsråd” som hotar journalistikens oberoende och därmed även demokratin.

Blåbrun politik i praktiken

I den tredje invändningen hänvisar Sundin och Broman till den skissartade budgetreservation som M/SD/KD nyligen fick igenom med stöd av L och C. Det är riktigt att budgeten främst gör kraftiga neddragningar på klimat och miljöområdet och inte ens nämner folkbildningen. Tittar vi däremot på vad partierna har föreslagit tidigare år så ser vi vad en blåbrun politik kommer innebära i praktiken: i budgeten för 2021 skar M ner över 350 miljoner, KD 100 miljoner och SD över en miljard på folkbildningen, inklusive de särskilda insatser som regeringen satsade för att stärka asylsökandes och nyanländas möjligheter till etablering.

Knappast skrämselpropaganda

SD:s motvilja mot folkbildning har en tydlig grund i partiets antidemokratiska strävan. Det är knappast skrämselpropaganda från MP.

Forrige artikel Renoveringsraseriet: Förbjud plast- och aluminiumfönster i gamla hus Renoveringsraseriet: Förbjud plast- och aluminiumfönster i gamla hus Næste artikel Vi håller inte med Hallengren (S) – behövs riktlinjer för katt på äldreboende Vi håller inte med Hallengren (S) – behövs riktlinjer för katt på äldreboende
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.