Folkbildningsrådet: Avbryt nedskärningarna för studieförbunden

I sitt budgetunderlag ber Folkbildningsrådet regeringen att avbryta nedskärningarna för studieförbunden och behålla det statliga stödet på 2024 års nivå. ”Vår bedömning är att man inte i tillräckligt hög utsträckning har tagit in argumenten för alla otroligt bra insatser som görs på många av de områden som regeringen efterfrågar”, säger Mats Bernerstedt, tillförordnad generalsekreterare för Folkbildningsrådet.

Många av Folkbildningsrådets argument i budgetunderlaget handlar om hur studieförbund och folkhögskolor svarar mot regeringens politiska prioriteringar. Det handlar om att förebygga extremism, förbättra matchning på arbetsmarknaden och hjälpa fler ungdomar att nå gymnasiebehörighet.

Vad talar för att regeringen skulle tänka om?

– Vår bedömning är att man inte i tillräckligt hög utsträckning har tagit in argumenten för alla otroligt bra insatser som görs på många av de områden som regeringen efterfrågar. Det gäller inte bara traditionella studieområden, utan också om civil beredskap och hur de hjälper ensamma äldre, säger Mats Bernerstedt, tillförordnad generalsekreterare för Folkbildningsrådet till Altinget.

Urholkade statsbidrag

Regeringen har aviserat en treårig nedtrappning av anslagen till studieförbunden. Lägger man till det faktum att såväl studieförbund som folkhögskolor har drabbats av inflationen, samtidigt som det inte har gjorts någon pris- och löneuppräkning sedan år 2015, så har deras statsbidrag i praktiken urholkats avsevärt.

Sammantaget ber man om drygt 800 miljoner kronor mer än regeringens budget för 2024, samt vad som har aviserats för 2025 och 2026.

  • 289 miljoner kronor till folkhögskolan för förstärkning av statsbidraget per årsstudieplats
  • 322 miljoner kronor till 3 000 nya årsstudieplatser på folkhögskola
  • 106 miljoner kronor till verksamhet för asylsökande, vissa nyanlända och flyktingar från Ukraina
  • 15 miljoner kronor till fortsatt särskild satsning på folkbildningsverksamhet för nationella minoriteter inkluderat satsningar på judiskt liv i Sverige
  • 100 miljoner kronor till studieförbunden – ett fortsatt generellt stöd på samma nivå som under 2024

Men även om anslagen till folkhögskolan skulle öka, så kan antalet platser ändå behöva skäras ner.

– Vi har redan blivit hörsammade i årets budget, med 100 miljoner mer till folkhögskolorna. Det är vi tacksamma för. Men vi bedömer att det inte räcker, så vi äskar mer. Vi uppfattar att regeringen är intresserad av folkhögskolan och hoppas att de anstränger sig, säger Mats Bernerstedt.

I budgetunderlaget argumenterar Folkbildningsrådet även utifrån matchningsproblematiken på arbetsmarknaden, där de säger att folkhögskolan kan spela en större roll.

”Förutom de ordinarie kurserna är arbetsmarknadsuppdragen Studiemotiverande folkhögskolekurs och Etableringskurs på folkhögskola viktiga redskap för landets kompetensförsörjning”, skriver de.

Vidare är folkhögskolorna beredda att genomföra gymnasiala yrkeskurser med ett riktat anslag i enlighet med förslag i betänkande från Yrkesvuxutredningen ”Växla yrke som vuxen – en reformerad vuxenutbildning och en ny yrkesskola för vuxna” (SOU 2024:16).

Ni argumenterar mycket utifrån regeringens prioriteringar, är det en strategiförändring jämfört med tidigare?

– Vi har alltid byggt budgetunderlaget på en analys av aktuella samhällsbehov. Eftersom folkbildningen finns med som en punkt i Tidöavtalet tycker vi att det är naturligt att lyssna in hur regeringen ser på behoven, säger Mats Bernerstedt.

Forrige artikel Stortinget stängdes efter bombhot: ”Inte klarlagt” Stortinget stängdes efter bombhot: ”Inte klarlagt” Næste artikel Han tar över danska tankesmedjan Mandag Morgen och Altinget Arena
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.