Svekdebatt för Mats Persson om folkbildningen – ”Hål i huvudet”

Utbildningsminister Mats Persson (L) hade lovat att det inte skulle ske några neddragningar på folkbildningen. Men tillfälliga åtgärder som extrasatsningarna på folkhögskolorna förlängs inte, vilket ger en halv miljard mindre i kolumnen. Amanda Lind (MP) är djupt kritisk: ”Mats Persson lovade att det inte skulle bli någon sänkning, så det var falsk marknadsföring.”

När man läser i budgetens tabeller så visar kolumnen en minskning på folkbildningsområdet. Från drygt 4,8 miljarder kronor för 2022, till drygt 4,3 miljarder kronor under 2023 och 2024.

Många höjde på ögonbrynen, eftersom Utbildningsminister Mats Persson (L) i en Altingetintervju hade lovat att anslagen till folkbildningen inte ska minska.

{{toplink}}

Pandemisatsningar tar slut

Utbildningsministern ger via sin pressekreterare följande förklaring: ”Regeringen föreslår inga neddragningar på folkbildningsområdet. Vissa tillfälliga åtgärder har löpt ut, där merparten är satsningar kopplade till pandemin som spelat ut sin roll.”

MP:s Amanda Lind köper inte resonemanget.

– Det är en svag budget på civilsamhällesområdet. Vi går in i en lågkonjunktur, och då väljer de att göra en stor neddragning på folkbildningen. Sedan avstår man dessutom från tillräckliga förstärkningar för idrotten och de uteblir helt för många andra områden, säger hon till Altinget.

– Men värst är folkbildningen. Att skära ner på folkbildningen i det här läget är hål i huvudet, säger Amanda Lind.

Vilka områden hade du velat se prioriterade?

– Det finns många kulturföreningar som kommer att vara pressade under kommande år. Man rycker bort återstartsstödet och det kommer inte minst att drabba de fria kulturutövarna.

– Idrottsrörelsen får en viss förstärkning men inte vad de önskat. Anläggningsfrågan till exempel tar man inte tag i. Sedan får friluftslivet inga förstärkningar, inte heller stödet till nationella minoriteter och urfolket samerna. Där verkar den nya regeringen vara helt tom på politik, säger Amanda Lind. 

Blir riksdagsfråga

Socialdemokraternas kulturpolitiska talesperson Lawen Redar:

– Jag kommer att ställa riksdagsfråga till Mats Persson om detta. Om man tycker att en halv miljard inte är en sänkning, så behöver man nog ta sig en funderare, för det här kommer att få konsekvenser för folkbildningen, säger hon till Altinget.

– Man kan inte säga att man inte rör folkbildningspengarna när man de facto gör det. Det är en anslagssänkning på över en halv miljard. Mats Persson behöver motivera det. Man kan som regering omfördela och satsa på olika sätt, men man kan inte tala osanning, fortsätter hon.

Små marginaler

Lawen Redar ser inte ett samhälle som behöver färre utbildningsplatser, oavsett utbildningsform, utan ser snarare att behoven ökar.

Vasiliki Tsouplaki, Vänsterpartiets kulturpolitiska talesperson menar att det är en oroväckande budget.

– Den innebär neddragningar på flera områden, och civilsamhället har inte några stora marginaler. Jag tänker främst på folkbildningen, där regeringen plockar bort ungefär 500 miljoner, säger hon till Altinget.

Forrige artikel Gellerman (L) försvarar klimatbonus-beslut: Det går inte ihop Gellerman (L) försvarar klimatbonus-beslut: Det går inte ihop Næste artikel Överblick: Budgetkritik mot kommunstöd och uppror i Bränsleupproret Överblick: Budgetkritik mot kommunstöd och uppror i Bränsleupproret
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.