Hushållen lånar mindre och köper billigare bostäder

Bolånekostnaderna pressar hushållen och färre tar nya bolån. Det visar Finansinspektionens senaste bolånerapport. Men samtidigt är hushållens belånginsgrad fortfarande rekordhög. 

Sedan inflationsuppgången och de stigande räntorna har antalet hushåll som tar ett nytt bolån minskat avsevärt. 2021 låg antalet nyutlåningar på över 25 000 hushåll. Hösten 2023 minskade nivån ner till 16 000. 

– Vi kan konstatera att lånetillväxten är i princip noll. Den sjunker inte, men den växer inte längre. Det är relativt unikt jämfört med de sista 20 åren, säger Finansinspektionens generaldirektör Daniel Barr i samband med en pressträff. 

Finansinspektion konstaterar också att många hushåll pressas av de höga räntekostnaderna. De nya låntagarna lade i genomsnitt 10,8 procent av sin inkomst på räntebetalningar, efter ränteavdrag. Vilket är en tydlig ökning jämfört med åren fram till 2021 och även en ökning jämfört med 2022. Samtidigt visar rapporten att amorteringarna hos de nya låntagarna minskat. 

Det ekonomiska läget och de ökade kostnaderna har också lett till en minskad aktivitet på bostadsmarknad och att de bostäder som köpts generellt har varit till billigare. 

Men trots inbromsningen är den totala skuldsättningen hos hushållen fortsatt hög. Något som Finansinspektionen varnat för under lång tid. 

– Det handlar dels om den makroekonomiska påverkan det ha, men också om att hushållen utsätter sig själva för ekonomiska risker, säger Daniel Barr. 

Barr säger också vi inte väntas komma tillbaka till de låga räntenivåer som gällt tidigare, utan att hushållen bör förbereda sig på att det kommer vara högre räntor framöver. 

{{toplink}}

Forrige artikel Uppfostringsresorna ska stoppas med rapporteringssystem Uppfostringsresorna ska stoppas med rapporteringssystem Næste artikel Stort antal parlamentsanställda trakasseras på jobbet: ”Inte förvånad” Stort antal parlamentsanställda trakasseras på jobbet: ”Inte förvånad”
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.