Hyresgästens inflytande litet när fastighetsägare renoverar

Både allmännyttiga och privata fastighetsägare gör ofta standardhöjande åtgärder i samband med underhåll vilket ger dem möjlighet att höja hyran – ibland upptill 120 procent. Samtidigt är möjligheterna för hyresgästerna att påverka små, visar ny forskning.

Forskare vid fyra lärosäten Göteborgs universitet, Uppsala universitet, Stockholms universitet och Södertörns högskola menar att möjligheterna för hyresgäster att påverka sin hyra i samband med renoveringar är små. Slutsatsen är ett resultat av ett forskningsprojekt där de studerat hur renoveringar i samband med stambyten påverkat hyran. 

När en fastighetsägare gör underhåll av en fastighet, vilket ett stambyte räknas som, får ägaren inte ta ut en högre hyra. 

− Samtidigt är det rätt kostsamt, och många hyresvärdar passar på att göra andra typer av åtgärder samtidigt. Om de åtgärderna kan klassificeras som standardhöjningar får man lov att höja hyran, säger Håkan Thörn som är professor i sociologi vid Göteborgs universitet och som lett projektet, i ett pressmeddelande

120 procents höjning

Enligt forskarna är det såväl allmännyttiga som privata fastighetsägare som gör standardhöjande åtgärder i samband med underhåll och som på så sätt kan höja hyran. Det är inte ovanligt att hyreshöjningarna som då görs hamnar på 50 procent, men i vissa fall på upp emot 120 procent. 

Forskarna menar att ny lagstiftning skulle behövas för att stärka hyresgästernas inflytande över renoveringar och dess effekter. 

– I grunden är det här en politisk fråga. Vår viktigaste rekommendation är därför att införa en lagstiftning som stärker hyresgästers möjlighet till inflytande, säger Håkan Thörn.

De rekommenderar också att arbetet på lokal nivå stärks och att formerna för samrådsprocessen mellan fastighetsägare och hyresgäster i samband med renoveringar utvecklas. 

Rapporten släpps i sin helhet i slutet av februari. 

Forrige artikel Myndighet avvecklas – men ingen sägs upp Myndighet avvecklas – men ingen sägs upp Næste artikel LO-ekonom vill se en mer aktiv finanspolitik LO-ekonom vill se en mer aktiv finanspolitik
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.