Myndighet avvecklas – men ingen sägs upp

13 år efter inrättandet läggs Statens medieråd ner. Vid årsskiftet tar Myndigheten för press, radio och tv över verksamheten och hela personalstyrkan ska in i lokalerna i Hammarby sjöstad, Stockholm. Men vem som ska leda den samlade mediemyndigheten är ännu inte klart.

Enligt plan, och som utredare Kurt Weibull föreslog, inleds nu avvecklingen av Statens medieråd. Sedan 2011 ansvarar myndigheten för fastställandet av åldersgränser för film och tv, och för att stärka ungas medie- och informationskunnighet.

Från och med årsskiftet blir det i stället Myndigheten för press, radio och tv som tar över Statens medieråds verksamhet, en förflyttning som regeringen nu gett myndigheterna i uppdrag att förbereda inom befintliga ekonomiska ramar under året.

Kommer ni vara redo att ta över den 1 januari?

– Det ska vi vara, och vi jobbar tillsammans för att det ska bli en så bra och smidig sammanslagning som möjligt, säger Maria Bergerlind Dierauer, enhetschef vid Myndigheten för press, radio och tv.

Generaldirektör går i pension 

Såväl utredare Kurt Weibull som de båda myndigheterna har önskat att myndigheten i samband med förändringen också byter namn. Men ett sådant beslut har regeringen ännu inte fattat.

– Både vi och Statens medieråd föreslog Mediemyndigheten i våra remissvar, sen är det departementet som vet var frågan landat just nu, säger Maria Bergerlind Dierauer.

Altinget har sökt kulturminister Parisa Liljestrand (M) men har inte fått svar.

Inte heller vem som ska vara generaldirektör för den samlade mediemyndigheten är klart. 

– Charlotte Ingvar-Nilsson går i pension i augusti och har avböjt en förlängning, säger Maria Bergerlind Dierauer.

Statens medieråds direktör Anna-Karin Lindblom fortsätter till årsskiftet, sedan avslutas även hennes förordnande.

Rekrytering av en ny generaldirektör har påbörjats och tjänsten ska ha utlysts innan jul. 

Vad händer med personalen?

De kommande månaderna är det alltså upp till regeringen att förhålla sig till både namnfrågan och rekryteringen av en ny generaldirektör. 

För de båda myndigheterna är det i stället andra frågor som väntar, om alltifrån arkiv till IT och webb. Men även personalen ska flyttas över till Myndigheten för press, radio och tv. 

Totalt rör det sig om ett tjugotal anställda som ska börja arbeta och tanken är att den större myndigheten ska sitta kvar i Myndigheten för press, radio och tv:s lokaler, i Hammarby sjöstad i Stockholm.

– Vi blir cirka 65 stycken när vi slår ihop myndigheterna, säger Maria Bergerlind Dierauer.

På sikt bedöms inordnandet av Statens medieråd, enligt utredningen, innebära effektiviseringar där mer pengar kan läggas på kärnverksamheten. En möjlig effektivisering avsåg personalresurserna, men Myndigheten för press, radio och tv ser inte att anställda kommer behöva sägas upp.

– Nej, det har vi inte sett, och syftet har inte varit att slimma organisationerna.

Till en början kan det dock vara frågan om lokalerna som står i vägen, och i stället leder till ökade kostnader, då båda myndigheterna har hyreskontrakt som sträcker sig till 2026.

Beslutskedja: Inordnande av Statens medieråd i Myndigheten för press, radio och tv

16/8
2022
19/8
2022
18/11
2022
17/2
2023
15/12
2023

Forrige artikel Hon är Centerpartiets nya partisekreterare Hon är Centerpartiets nya partisekreterare Næste artikel Hyresgästens inflytande litet när fastighetsägare renoverar Hyresgästens inflytande litet när fastighetsägare renoverar
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.