Hyresrätt vanligaste lägenhetstypen i nio av tio kommuner

Drygt hälften av alla bostäder i Sverige är lägenheter i flerbostadshus. En femtedel av kommunerna där bostadsrätter är vanligare än hyresrätter ligger i samma län.

Vid utgången av 2022 fanns det, enligt Statistiska centralbyrån, 5 158 700 bostäder och 4 883 800 hushåll i Sverige. Lägenhet i flerbostadshus är den vanligaste bostadstypen och utgör 52 procent av alla svenska bostäder. Av dessa lägenheter utgör hyresrätter mer än hälften, 58 procent. 41 procent av alla bostäder utgörs av villor och radhus.

Hyresrätter är den dominerande bostadsformen i 258 av landets 290 kommuner och av de 32 kommuner där bostadsrätt i stället är den dominerande bostadstypen är över hälften belägna i Stockholms län.

Den genomsnittliga lägenheten i Sverige är 67 kvadratmeter.

Forrige artikel Klartecken för regeringens elstöd till företagen Klartecken för regeringens elstöd till företagen Næste artikel Hyresgäster sägs upp när riksdagen ska renovera Hyresgäster sägs upp när riksdagen ska renovera
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.