Idéburna skolors riksförbund expanderar

Folkuniversitetet, som driver sex gymnasieskolor, går med i Idéburna skolors riksförbund (ISR).

– Vi såg redan tidigt på 90-talet, när reformen kom, att fristående skolor skulle vara ett bra sätt att utveckla och vidga Folkuniversitetets samhällsuppdrag, säger Folkuniversitetets generalsekreterare Gunnar Danielsson i ett pressmeddelande.  

Han ser deras anslutning till en organisation för icke-vinstutdelande, idéburna skolhuvudmän som ett sätt att ”försvara ursprungstankarna med friskolereformen”. I det här fallet mer specifikt att ”befria gymnasiesystemet från en pedagogisk likriktning” som de upplevde fanns på 1990-talet. Det var 1994 som Folkuniversitetet började driva gymnasieskola.

Ny läroplan begränsade

Men möjligheten till en friare pedagogik försvann med förändringar i läroplanen, främst 2011, menar Gunnar Danielsson.

– Det är fantastiskt roligt att Folkuniversitetet, med sin bredd, kompetens och folkbildningstradition kommer med och stärker idéburnas skolors röst, säger Håkan Wiclander, ISR:s ordförande.

ISR har i dag 68 huvudmän med 92 skolenheter. Folkuniversitetet bedriver folkbildning och vuxenutbildning på ett hundratal orter i Sverige och utomlands.

Forrige artikel Regeringen söker fortsatt gd till Sjöfartsverket – infrastrukturdirektör kliver in Næste artikel S-sakkunnig går till tankesmedja
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.