Illegala ålfiskare åker sällan dit – statssekreteraren udda fall

PM Nilsson togs på bar gärning under sitt ålfiske. Det är extremt ovanligt, enligt Havs- och vattenmyndighetens Martin Bjerner. ”Tittar man på statistiken så är man antingen på fel plats vid fel tidpunkt eller väldigt oförsiktig”, säger han till Altinget.

Socialdemokraterna gör en KU-anmälan mot Ulf Kristersson. Detta på grund av de många frågetecken kring vad Ulf Kristersson säger att han visste om PM Nilssons tjuvfiske och kontakter med myndigheterna i samband med att han rekryterades som statssekreterare.

– Det har inte hänt särskilt många gånger i svensk modern historia att det framkommit att en av landets högsta chefstjänstemän aktivt ljugit för myndigheterna två gånger. Därav en gång till polisen i brottsutredande verksamhet, säger Ardalan Shekarabi, partiets rättspolitiska talesperson vid en pressträff på måndagen.

Men det är inte bara lögnerna inför två olika statliga myndigheter som gör statssekreteraren och den tidigare ledarredaktören PM Nilsson ovanlig. Att bli ertappad med nyvittjade ryssjor vid illegalt ålfiske är även det mycket sällsynt. Det förklarar Martin Bjerner, chef för Havs- och vattenmyndighetens fältkontrollenhet.

1 200 redskap i beslag

Under de drygt fem säsonger som myndigheten har bedrivit riktade insatser mot just det illegala ålfisket i framför allt Blekinge men även i Skåne, så är det blott en handfull fall där det har gått att koppla de beslagtagna redskapen till en ägare. Detta trots att man under åren tagit runt 1 200 redskap i beslag.

– Vi har något mer enstaka fall där vi har tagit någon på bar gärning, säger Martin Bjerner till Altinget och förklarar att en skärgård underlättar för den som tjuvfiskar, men gör jobbet mer utmanande för den som övervakar.

Så även om PM Nilsson anser sig tillhöra den sydsvenska ålfiskekulturen, så är det definitivt inte en del av kulturen att åka dit.

– Tittar man på statistiken så är man antingen på fel plats vid fel tidpunkt eller väldigt oförsiktig, säger Martin Bjerner.

”Man ser vilka vi är”

Han är något frågande till PM Nilssons beskrivning på Facebook (PM Nilsson har än så länge vägrat svara på frågor från journalister) av hur Havs- och vattenmyndighetens kontrollanter agerande.

Nilsson skriver: ”Jag förstod inte vilka de var. De hade inga tecken på båt eller klädsel att de kom från en myndighet. De hade t-shirt.” Och att han för att undvika konflikt sa att han hade hittat ryssjorna och att de inte var hans.

– Man ser vilka vi är, man ser att vi har enhetlig klädsel, vi presenterar oss. Man ser att det inte är du eller någon annan som kommer i en båt, säger Martin Bjerner.

Fallet med den tjuvfiskande PM Nilsson och dennes försök att ljuga sig ur situationen, genom undanflykter till både fiskerikontrollanterna samt året därpå till polisen, har satt ålens utsatta läge i fokus.

Men för Havs- och vattenmyndigheten var det bara en vanlig dag på jobbet sommaren 2021.

– Vi lägger ingen värdering i vem som åker fast. Vi vill bara att ålen ska ges möjlighet att ta sig ut till Sargassohavet för att leka, säger Martin Bjerner.

Forrige artikel Här är friskoleetableringarna som nekas av Skolinspektionen Här är friskoleetableringarna som nekas av Skolinspektionen Næste artikel Böter ska förhindra läkemedelsbrist Böter ska förhindra läkemedelsbrist
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.