Här är friskoleetableringarna som nekas av Skolinspektionen

Internationella engelska skolan, Thoren business school, Jensen gymnasium och en Waldorfskola tillhör dem som nekas öppna. 

Samtidigt som majoriteten av de inkomna ansökningarna om att starta eller utöka en skola godkänns och 18 kommuner får nya skolor, är det också en stor del som får avslag från Skolinspektionen. Totalt nekas 83 ansökningar som inkommit under 2022, avseende läsåret 2023/2024.

Avslag på alla ansökningar

Thorengruppen har både ansökt om utökning och nyetablering. Totalt handlar det om 17 ansökningar, men alla har nekats av Skolinspektionen. Grunderna var brister i tillsyn vid befintliga skolenheter och brister i elevprognos.

Både Internationella engelska skolan och Viljan friskola får avslag på fyra ansökningar var om att starta nya skolor. Lärande i Sverige hindras utöka Realgymnasiet på sex orter samt en nyetablering och Lärlingsgymnasiet nekas starta åtta nya skolor. 

Bristande elevunderlag

Den vanligaste anledningen till avslag är enligt Skolinspektionen bristande elevunderlag. En del av myndighetens prövning tittar på om det finns ett tillräckligt stort intresse från elever i rätt målgrupp för den planerade utbildningen. Bedöms elevunderlaget otillräckligt anses sökanden inte ha ekonomiska förutsättningar att bedriva utbildningen. 44 ansökningar fick avslag till följd av detta.

Den näst vanligaste avslagsgrunden är brister i befintlig verksamhet. Om huvudmannens verksamheter har fått beslut om allvarliga eller omfattande brister i pågående tillsyn kan Skolinspektionen avslå ansökan. 30 ansökningar har fått avslag på grund av detta, och tre huvudmän står bakom samtliga.

Inga nya internationella skolor

Skolinspektionen har nekat samtliga inkomna ansökningar om att bedriva distansundervisning eller starta internationell skola. 

Vad gäller distansundervisning beror avslaget oftast på att huvudmannen inte har visat att utbildningen kommer att bedrivas med god kvalitet, till exempel att man inte på ett tydligt sätt beskrivit hur undervisningen ska bedrivas.

Skolinspektionen har också fått in tre ansökningar från samma aktör om att starta internationell skola. Samtliga av dessa har nekats då man tidigare år har fått in ett större antal ansökningar från samma aktör, men nekades då sökanden inte hade tillräckliga ekonomiska förutsättningar. 

Det slutgiltiga resultatet kan skilja sig något från siffrorna i artikeln, detta eftersom Skolinspektionen uppdaterar beslut allt eftersom de fattats och beslut kan ändras efter exempelvis en överklagan eller omprövning.

{{toplink}}

Forrige artikel (S)-statssekreterare vill leda Naturskyddsföreningen (S)-statssekreterare vill leda Naturskyddsföreningen Næste artikel Illegala ålfiskare åker sällan dit – statssekreteraren udda fall Illegala ålfiskare åker sällan dit – statssekreteraren udda fall
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.