Innan beslutet – Northvolt i möten om gröna kreditgarantier

Det var ont om detaljer när ministrarna Åsa Lindhagen (MP) och Ibrahim Baylan (S) presenterade regeringens beslut om statliga gröna kreditgarantier. Men Altinget kan avslöja att Northvolt har haft flera möten med Riksgälden kring utformningen av kreditgarantierna.

Sedan i november har Riksgälden haft ett uppdrag från regeringen att förbereda för införandet av gröna kreditgarantier. Statliga kreditgarantier är efterfrågat från näringslivet, för att möjliggöra lån till stora gröna industriinvesteringar genom att staten tar på sig en stor del av den ekonomiska risken.

I arbetet med regeringsuppdraget har Riksgälden haft enstaka möten med olika banker, flera möten med styrelsen för branschforumet Industrins finansförening samt minst tre möten med batteriföretaget Northvolt. Det framgår av handlingar som Altinget har tagit del av. Men såväl Riksgälden som Northvolt avfärdar att bolaget skulle ges någon form av gräddfil i processen.

"Ville vara behjälpliga"

Enligt Northvolts kommunikationschef Jesper Wigardt handlar mötena om att bolaget är angeläget om att dela med sig av sina erfarenheter från andra länders system för kreditgarantier, bland annat Tyskland, Frankrike och Japan.

– När det här beskedet kom i september, då ville vi vara behjälpliga. Vi är ett av de svenska företag som har varit med om det här och de erfarenheterna vill vi dela, säger Jesper Wigardt och betonar att det inte har inletts någon formell process om kreditgarantier, men att bolaget är "superintresserade".

Magnus Rystedt, chef för avdelningen Garanti och finansiering vid Riksgälden, säger att Northvolt inte har fått någon särbehandling. Från Riksgäldens sida har man helt enkelt varit mån om att svara på frågor från dem som har hört av sig i den mån det har varit möjligt.

– Vi har haft flera samtal med flera andra bolag flera gånger, säger han.

Varför inte de mötena, som ska ha ägt rum med flera andra bolag, syns i den sammanställning över möten i arbetet med kreditgarantierna som Altinget har begärt ut ger inte Magnus Rystedt något tydligt svar på.

Mejlet från Northvolt inför mötet

Enligt Rystedt har kontakterna alltså handlat om att Riksgälden svarar på frågor och Northvolt har inte, enligt honom, påverkat utformningen av det beslutsunderlag som Riksgälden har tagit fram till regeringen. Och enligt Wigardt på Northvolt har mötena handlat om att dela erfarenheter. Frågan är hur väl de beskrivningarna stämmer med mejlet från Northvolt Jesper Wigardt till Riksgäldens Magnus Rystedt inför det första "digitala intromötet" i december:

"Vi har förberett en kort presentation som sammanfattar var vi befinner oss, hur finansieringsstrukturen ser ut i dagsläget och hur den framtida finansieringsplanen ser ut kopplat till en svensk grön kreditgaranti. Tveka inte att säga till om det är något annat ni vill att vi förbereder."

Vid mötet skulle fyra personer från Northvolt delta, bland annat bolagets ekonomichef Alexander Hartman och Jesper Wigardt själv.

Efter mötet i januari skriver sedan Rystedt till Wigardt:

"Tack för ett bra möte. Skulle det fungera om vi kommer förbi ert kontor på onsdag nästa vecka?"

Lindhagen (MP) om Northvolt

På måndagen meddelade näringsminister Ibrahim Baylan (S) och finansmarknadsminister Åsa Lindhagen (MP), vid en pressträff, att kreditgarantierna nu är klara att sjösättas. Regeringen har beslutat om den förordning som krävs och den träder i kraft den 22 juni.

Angående Riksgäldens möte med Northvolt säger Åsa Lindhagen till Altinget:

– Det är jag inte insatt i. Jag förutsätter att myndigheten gör en objektiv bedömning av de ansökningar som kommer in.

Knapphändigt om regelverk

Informationen vid pressträffen kring reglerna för vilka industriinvesteringar som ska anses gröna nog för att staten ska gå i god för stora summor var relativt knapphändig. I den nya förordningen ska framgå vad Rikgälden ska utgå från, men förordningen var ännu inte offentlig på måndagen.

– Det handlar om miljömålssystemet och sen är det det klimatpolitiska ramverket. Sen är det så att det är Riksgälden som hanterar ansökningarna, sade Ibrahim Baylan.

Enligt Åsa Lindhagen är regeringens syfte med kreditgarantierna tydligt.

– Vi specificerar inte på det sättet, annat än att Riksgälden ska samverka med berörda myndigheter. Men inte hur de ska göra bedömningarna, vi ska inte detaljstyra på det sättet, säger hon till Altinget.

Kreditgarantierna är en viktigt komplement till bland annat Industriklivet, enligt Lindhagen. Tillgång till kapital är avgörande för stora industriinvesteringar. När staten går i god, då blir det lättare för företagen att få lån till mer riskfyllda investeringar.

– Om det är en dålig investering som inte ger ett öre, då tar staten 80 procent av kostnaden, säger Åsa Lindhagen.

Den nya förordningen träder i kraft om drygt två veckor. Riksgälden har förberett ett regelverk, bland annat kring miljöbedömningen. Det kommer vara tillgängligt inom kort, enligt Magnus Rystedt.

– Vi måste se förordningen och uppdraget från regeringen först och stämma av, men det kommer publiceras på vår hemsida om någon dag, säger han.

Forrige artikel Förslag: Inför en ”växeltelefon” till hela det civila samhället Förslag: Inför en ”växeltelefon” till hela det civila samhället Næste artikel Privata konsulter inom socialtjänst har ökat – ”Omvälvande förändring” Privata konsulter inom socialtjänst har ökat – ”Omvälvande förändring”
Statskontoret avvecklas – namnet blir kvar

Statskontoret avvecklas – namnet blir kvar

Regeringen och SD har bestämt sig. Statskontoret ska avvecklas i januari 2026. Myndighetens verksamhet ska i stället in i Ekonomistyrningsverket som byter namn – till Statskontoret.