Privata konsulter inom socialtjänst har ökat – ”Omvälvande förändring”

Allt fler socialtjänster anlitar privata konsulter för att göra utredningar om barnärenden. En lucka i lagen har möjliggjort trenden, men det finns negativa konsekvenser för utredningarna och barnen.

Tre forskare har undersökt kommunala socialtjänster som anlitar privata konsulter för att utföra barnavårdsutredningar. Något som blivit vanligare, men som flugit under radarn för många.

– Jag hade studenter redan 2012 som ville skriva uppsats om privata konsulter inom barnavårdsutredningar. Det var första gången jag hörde om det. Det finns ingen forskning om detta egentligen, så då sökte vi pengar för att undersöka detta, säger Ulrika Järkestig-Berggren vid Linnéuniversitet, en av de tre forskarna, till Altinget.

Ny lag ökade på högen

Mellan åren 2013–2017 ökade andelen barnavårdsutredningar som utfördes av privata konsulter kraftigt, visar forskarnas undersökning. Enligt Ulrika Järkestig-Berggren berodde det inte bara på att det kom relativt många ensamkommande barn till Sverige under denna tid, utan en ny lag som trädde i kraft ledde till att allt fler barn blev aktuella för barnavårdsutredningar.

– Även barn som befinner sig i familjer där det finns våld, även om barnen inte utsätts, så ska barnet utredas. Det var något nytt som också ökade på utredningshögen, säger hon.

Små och stora kommuner

Den vanligaste anledningen till att socialtjänster väljer att anlita privata konsulter är personalbrist och arbetsanhopning. Särskilt om kommunen har svårt att rekrytera.

Det är mindre kommuner i glesbygd som sticker ut i användningen av privata konsulter. Men det förekommer även i storstadskommuner. Det finns också kommuner som tagit ett aktivt beslut i att inte använda privata konsulter.

I mindre kommuner kan det behövas någon utifrån för att undvika exempelvis jäv. Förut lånades personer in från grannkommunen, men nu tas privata konsulter in.

Negativa konsekvenser

Forskarna har även intervjuat de privata konsulterna. De har ofta fler år i yrket som socialsekreterare än de som anställts av kommunen. Det finns olika skäl till att de sagt upp sig från socialtjänsten för att bli konsulter.

– Det som återkommer är att få en friare arbetssituation där man kan bestämma mer om vilka ärenden man tar. Och att slippa de administrativa sammanhangen på arbetsplatsen, säger Ulrika Järkestig-Berggren.

En positiv konsekvens av privata konsulter är att det kommer in erfarna personer som avlastar på arbetsplatsen, förklarar hon. Men det finns också negativa konsekvenser.

– Många av de här barnen, återkommer ofta hos socialtjänsten. Som konsult så försvinner du efter en utredning, då kan man inte bygga relationer och kontinuitet med barnen.

– Vi har sett att det görs färre direkta samtal med barnen där konsulter är utredare. Vi kan inte se att det skulle finnas någon skillnad på de här fallen som avgör varför.

Hoppas på diskussion

Ulrika Järkestig-Berggren förklarar att det finns en lucka i lagen som har gjort det möjligt att hyra in privata konsulter till att göra utredningar om barn. Hon hoppas detta diskuteras mer framöver, eftersom det är myndighetsutövning som läggs ut på entreprenad.

– Vi uppfattar det som en omvälvande förändring när det gäller socialtjänsten grunduppdrag. Men det saknas en nationell diskussion, så den här förändringen sker mycket undan ljuset. Trots att den är väldigt genomgripande för socialtjänsten och hur det ska vara för utsatta barn.

Forrige artikel Innan beslutet – Northvolt i möten om gröna kreditgarantier Innan beslutet – Northvolt i möten om gröna kreditgarantier Næste artikel Överblick: Regeringens missbruksstrategi stoppas och ja till vaccinpass Överblick: Regeringens missbruksstrategi stoppas och ja till vaccinpass
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.