Ivo stänger Sis-hem omedelbart

Statens institutionsstyrelse förbjuds tillfälligt att bedriva verksamhet vid två avdelningar vid Sis ungdomshem Långanäs i Eksjö. Flickorna ska ha utsatts för grovt fysiskt våld. 

Beslutet gäller de två kvarvarande avdelningarna på ungdomshemmet. Resterande avdelningar är stängda sedan tidigare. 

– Det är mycket allvarliga missförhållanden i verksamheten som har framkommit. Bland annat finns uppgifter om att personal utsatt de placerade barnen för grovt fysiskt våld, säger Peder Carlsson, avdelningschef på Ivo i ett pressmeddelande

Enligt Ivo räcker inte de åtgärder som Sis gjort för att bryta missförhållandena efter tidigare påpekanden. ”Trots detta har situationen inte förbättrats utan snarare försämrats”, skriver myndigheten.

Avdelningarna ska stängas senast den 28 juni och de drygt tio flickor som är placerade på Långanäs ska flyttas till andra ungdomshem. 

– De allvarliga uppgifter som har framkommit gör att vi måste förbjuda verksamheten för att säkra de placerade barnens hälsa och personliga säkerhet. Ivo bedömer att Sis saknar förmåga att omgående göra de förändringar som är nödvändiga för att säkerställa en trygg och säker vårdmiljö för barnen, säger Peder Carlsson i pressmeddelandet.

Sis ungdomsvårdsdirektör Birgitta Dahlberg säger i en kommentar på myndighetens hemsida att de ser allvarligt på Ivos uppgifter och att utredningar av händelserna redan pågår. 

– Utredningarna kommer att fortgå samtidigt som vi nu påbörjar en skyndsam men kontrollerad stängning av de två avdelningarna. De placerade flickorna på Långanäs kommer att omplaceras till andra ungdomshem i nära samråd med socialtjänsten. Det är viktigt att den processen blir så trygg som möjligt, säger hon.

Ivos verksamhetsförbud gäller som längst i sex månader.

Forrige artikel Läkarförbundet: Regionerna måste samarbeta bättre med staten Läkarförbundet: Regionerna måste samarbeta bättre med staten Næste artikel Domstol ger grönt ljus för gruvplaner i Kallak Domstol ger grönt ljus för gruvplaner i Kallak
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.