Läkarförbundet: Regionerna måste samarbeta bättre med staten

Utredningsförslaget om regionala kontor riskerar att öka detaljstyrningen av välfärden. Det anser Sveriges Kommuner och Regioner i en första kommentar. Men Läkarförbundet tycker tvärt om att det skulle kunna vara en bra idé.

Staten bör inte teckna överenskommelser med SKR annant än kring politiska målsättningar och frågan om att offentlighetsprincipen ska gälla även SKR bör utredas. De förslagen lämnade utredare Karin Marcusson över till civilminister Erik Slottner förra veckan. {{toplink}}

Utredarens kritik mot de statliga övernskommelserna delas av Sveriges Läkarförbund. 

– Vi har länge varit kritiska till den roll SKR haft i styrningen av hälso- och sjukvården. Den statliga styrningen bör gå via myndigheter och inte via en intresseorganisation, säger förbundets ordförande Sofia Rydgren Stale i ett pressmeddelande. 

Hon tycker också att det borde vara självklart att offentlighetsprincipen också omfattar SKR. 

Detaljstyrning

Anders Henriksson (S), ordförande för Sveriges kommuner och regioner säger i ett pressmeddelande att SKR delar bilden av att samverkan mellan kommuner och regioner behöver bli bättre, men att utredningens förslag om ett regionalt kommunråd införs vid varje länsstyrelse för att främja informationsutbyte och samverkan snarare riskerar att öka detaljstyrningen.

– Det är något av en trend som vi ser att fler utredningar pekar mot att staten ska ta över styrningen, samtidigt som kommuner och regioner kommer fortsätta att ha huvudansvaret för utförandet. Vi tror att den typen av distansstyrning är fel väg att gå. Vi menar att samverkan skulle bli bättre om staten fokuserar på gemensamma mål istället för att detaljstyra verksamheterna, säger Anders Henriksson.

Läkarförbundet tycker däremot att förslaget om att Socialstyrelsen ska inrätta regionala kontor kan vara en bra idé.

– Den statliga styrningen av hälso- och sjukvården behöver bli mer strategisk och långsiktig och här har Socialstyrelsen en oerhört viktig roll. Regionala kontor kan vara en god idé för att ge myndigheten bättre förutsättningar. Men regionerna måste också börja samarbeta bättre med staten, säger Sofia Rydgren Stale i pressmeddelandet.

Beslutskedja: En ändamålsenlig statlig samverkan med kommuner och regioner

20/6
2024
25/6
2024
12/12
2024

Forrige artikel Försvaret ska få minst fem års miljölättnader plus gräddfil Försvaret ska få minst fem års miljölättnader plus gräddfil Næste artikel Ivo stänger Sis-hem omedelbart Ivo stänger Sis-hem omedelbart
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.