Pehrson: Obligatorisk kurs ska stärka integrationen

Tidöpartierna vill införa en kurs i svenska, samhällskunskap och svenska värderingar, som ska krävas för att nyanlända ska få rätt till bidrag. 

Regeringen och Sverigedemokraterna vill införa en ”Sverigekurs”, en obligatorisk kurs i samhällskunskap för nyanlända som fått ett uppehållstillstånd i Sverige. 

– Vi kommer ha ett nytt innehåll med ett ökat fokus på jämställdhet, religionsfrihet och samhällets övriga grundläggande värderingar i Sverige, säger arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L) på en pressträff. 

Kursen ska vara obligatorisk för att beviljas bidrag och avslutas med ett prov. 

– Vi gör det här för att alla människor som kommer till Sverige behöver lära sig svenska, utbildas och få kunskap om hur det svenska samhället fungerar. 

Bryta utanförskapet

Pehrson pekar också på Sveriges senaste resultat i Pisa-undersökningen, där utrikes födda elever presterar sämre än dem som är födda i Sverige. Även utbildningsnivån mellan grupperna skiljer sig. 

– Den här regeringens arbete går ut på att bryta utanförskapet. Det handlar om både bidragstak och utbildningsinsatser, säger han. 

Enligt Pehrson skulle kursen innebära en mycket bättre ”onboarding” i samhället. 

– Det kommer öka förutsättningarna att bli självförsörjande, inte minst. 

{{toplink}}

Forrige artikel Högsta domstolen ska avgöra tvist om markhyra Högsta domstolen ska avgöra tvist om markhyra Næste artikel Statskontoret: Regeringen bör vidta fler åtgärder mot korruption Statskontoret: Regeringen bör vidta fler åtgärder mot korruption
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.