Journalister prisas för artikelserie om narkotikaklassade tramadol

Svenska Dagbladets journalisttrio tilldelas Carnegieinstitutets journalistpris för artikelserien Mordpillren.

I Svenska Dagbladets reportageserie har Frida Svensson, Jani P Sallinen och Nahritha Al-Khameesi granskat hur det narkotikaklassade läkemedlet tramadol sprids bland gängen.

De gängkriminella använder läkemedlet för att våga mer och känna mindre, och användandet kan därför ses som en av orsakerna bakom det dödliga våldet.

Nu prisar svenska Carnegieinstitutet trion.

– Det är jätteroligt att ett jobb som man är så här stolt över uppmärksammas på det här sättet. Det är en viktig pusselbit för att förstå varför våldet i Sverige har blivit så grovt, säger Frida Svensson till SvD.

Tidigare socialminister Lena Hallengren (S) reagerade starkt när reportagen publicerades – men ännu har inga konkreta politiska åtgärder vidtagits.

– Vi har sett att det överförskrivs från läkaren och att det också blir ett svinn från apoteken. Det här är saker som man skulle kunna stoppa, säger Jani P Sallinen.

”Klargörande”

Carnegieinstitutets styrelse skriver så här i sin motivering:

”Jani Sallinen, Frida Svensson och Nahritha Al-Khameesi tilldelas journalistpriset 2022 för artikelserien Mordpillren, som genom klargörande inblickar i hur läkemedlet tramadol säljs och används i kriminella gäng bidragit med viktiga pusselbitar i kampen mot våldet.”

Artikelserien går att läsa här.

Forrige artikel Läkare i världens nya generalsekreterare: Tidöpolitiken kan begränsa rättigheter Næste artikel Tidigare MP-topp ny chef på grönt mediehus
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.