Läkare i världens nya generalsekreterare: Tidöpolitiken kan begränsa rättigheter

Människorättsorganisationen Läkare i världens nya generalsekreterare heter Hannah Laustiola. Om Tidöpartiernas politik blir verklighet kan skyddssökandes rättigheter begränsas, säger hon.

Lena Thurang har agerat som tillförordnad generalsekreterare sedan det att Eliot Wieslander lämnade i höstas. Nu har Hannah Laustiola tagit klivet upp från tjänsten som kommunikationsansvarig på organisationen.

– I en tid när grupper ställs mot varandra och de mest utsatta i samhället görs till måltavlor, ser jag att Läkare i världen har en viktig roll att spela för att stärka deras möjligheter att göra sig hörda och hjälpa dem att tillvarata sina rättigheter, säger Laustiola i ett pressmeddelande.

Kommer verka för utsatta grupper

Läkare i världens svenska gren grundades 1991 och har sedan dess verkat för att ge vård och stöd till papperslösa, asylsökande och EU-medborgare som saknar europeiskt sjukförsäkringskort.

Den nya generalsekreteraren är orolig över den politik som står i Tidöavtalet.

– Om den politik som presenteras i Tidöavtalet blir verklighet kommer situationen för skyddssökande att bli allt svårare och deras rättigheter att begränsas ytterligare.

– Genom Läkare i världen kommer jag att verka för att rätten till hälsa och tillgången till den reguljära vården ska stärkas för utsatta grupper, snarare än inskränkas ännu mer.

Hannah Laustiola tillträdde som generalsekreterare den 1 december.

Forrige artikel Ex-statssekreterare får internationellt S-uppdrag Ex-statssekreterare får internationellt S-uppdrag Næste artikel Journalister prisas för artikelserie om narkotikaklassade tramadol
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.