KD pressar regeringen om fri hyressättning

Kristdemokraterna plockar upp frågan om fri hyressättning och kräver att regeringen går vidare med utredningsförslaget från 2021. Men hos Sverigedemokraterna, som har det avgörande ordet, får de kalla handen. 

I en debattartikel på Bostadspolitik.se kräver Kristdemokraternas bostadspolitiska talesperson Larry Söder att regeringen går vidare med förslaget om att införa fri hyressättning i nyproducerade bostäder. 

”Friare hyressättning i nyproduktion skulle leda till ökad investeringsvilja i nya hyresrätter och bidra till att fler hyresrätter byggs”, skriver Larry Söder. 

Sedan tidigare är både Liberalerna och Moderaterna för ett införande av fri hyressättning och Liberalerna har varit tydligare med att man vill gå vidare i frågan. 

SD avgör

Avgörandet sker dock hos Sverigedemokraterna som är emot ett införande. Det ser det som ett steg mot marknadshyror och de tror inte att det kommer att gynna hyresmarknaden eller de som bor i hyresrätt. 

Samtidigt har partiets bostadspolitiska talesperson Mikael Eskilandersson också sagt att hyressättningsfrågan inte är en hjärtefråga för partiet, så som invandringspolitiken eller trygghetsfrågorna, och att frågan är möjlig att diskutera. 

– Man måste också vara öppen för vad man kan få i gengäld, har han tidigare sagt till Altinget

Vad Kristdemokraterna är beredda att lägga på förhandlingsbordet framgår inte. Och på Kristdemokraternas utspel svarar Sverigedemokraterna att det inte ändrar något i deras ställningstagande. 

– KD vet var vi står och att vi inte vill införa fri hyressättning. Så det är inte aktuellt med vare sig fri hyressättning i nyproduktion eller med social housing, säger Mikael Eskilandersson till Fastighetstidningen

Frågan har diskuteras

Statsminister Ulf Kristersson sade i december att regeringen inte har något förslag på sitt bord om att införa fri hyressättning. 

– Allra minst i någonting som skulle vara marknadshyror i teoretisk bemärkelse där det är fritt fram att sätta hyror som man vill. Det finns ingen i Sveriges riksdag som föreslår det. Sen diskuteras det i bland om genomslaget för nybyggnation mer ska likna produktionskostnaden. Inte heller där har regeringen några förslag på bordet överhuvudtaget, sa han

Däremot har frågan varit uppe till diskussion med Sverigedemokraterna på olika nivåer under en längre tid, enligt Moderaternas bostadspolitiska talesperson David Josefsson.

Beslutskedja: Fri hyressättning vid nyproduktion

4/2
2020
11/2
2020
25/4
2020
29/4
2020
4/6
2021
15/6
2021
28/3
2023
13/4
2023
26/10
2023
2/11
2023
8/12
2023
31/1
2024
27/2
2024
7/3
2024

Forrige artikel Osäkert läge inför restaureringsomröstning – EPP hoppar av i sista stund Osäkert läge inför restaureringsomröstning – EPP hoppar av i sista stund Næste artikel Byggbranschens effektiviseringsplan får svalt mottagande av Busch Byggbranschens effektiviseringsplan får svalt mottagande av Busch
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.