KI vädjar till regeringen för fängslad forskare

För sju år sedan fängslades forskaren Ahmadreza Djalali under ett besök i Iran. Nu vädjar Karolinska institutet och Akademiernas kommitté för mänskliga rättigheter till regeringen att agera.

Ahmadreza Djalali är en svensk-iransk läkare och forskare inom bland annat katastrofmedicin som varit verksam vid Karolinska institutet. Han greps under ett besök i Iran för sju år sedan, anklagad för spioneri, och dömdes till döden. 

I ett öppet brev till statminister Ulf Kristersson (M), utrikesminister Tobias Billström (M), och utbildningsminister Mats Persson (L) vädjar nu både Karolinska institutet och Akademiernas kommitté för mänskliga rättigheter om att regeringen ska agera. Förra året kom uppgifter om att en avrättning var nära förestående, men den verkställdes inte. Dessutom är Ahmadreza Djalalis hälsa så dålig att han riskerar att dö i fängelset.

”Vi vädjar därför till regeringen att pröva alla vägar som kan leda till Djalalis frigivning. Vi uppmanar er att samordna era ansträngningar med andra länder, inklusive Belgien och Italien, som engagerat sig djupt i Djalalis fall på grund av hans anknytning till universitet i dessa länder”, står det i brevet, som undertecknats av rektor Annika Östman Wernersson och kommittéordförande Peter Pagin. 

Brevet går att läsa i sin helhet här.

Forrige artikel Arbetsförmedlingen varslar hundratals anställda: ”Olyckligt” Arbetsförmedlingen varslar hundratals anställda: ”Olyckligt” Næste artikel EU:s nya läkemedelsreform ska bota brist på mediciner EU:s nya läkemedelsreform ska bota brist på mediciner
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.