Kinberg Batra kastar tillbaka bollen till Riksbanken 

Riksbanken vände sig till riksdagen för att få e-kronan utredd. Nu vill Betalningsutredningen att Riksbanken går till riksdagen igen.

I slutet av förra veckan landade Betalningsutredningen på regeringens bord. Sedan december 2020 har Anna Kinberg Batra tagit sig an flera frågor kopplade till statens roll på betalningsmarknaden. 

Bakgrunden till att utredningen tillsattes var ett tillkännagivande från riksdagen 2019, som i sin tur byggde på en framställning till riksdagen från Riksbanken samma år.

E-kronan

En av frågorna som Riksbanken lyfte redan då var behovet av att utreda en digital centralbanksvaluta, det som har kommit att kallas e-krona. 

Riksbanken ville att en utredning skulle ”ta ställning till om digitala centralbankspengar, vid sidan av kontanter, kan och bör få en ställning som lagligt betalningsmedel (…)”.  

Riksdagen nappade och i tillkännagivandet blev det ännu tydligare: 

”Utredningen bör ha ett brett perspektiv. I det ingår bl.a. att utreda (…) konsekvenserna av ett eventuellt införande av en digital centralbanksvaluta, en s.k. e-krona”.

Frågan åter hos Riksbanken

Men nu kastar Betalningsutredningen tillbaka bollen till Riksbanken. Utredningen slår förvisso fast att det i dagsläget inte finns ”tillräckligt starka samhällsbehov av att Riksbanken ger ut en e-krona”.

Men samtidigt föreslår den att ”Riksbanken bör (…) återkomma med en framställning till riksdagen under år 2024 med en bedömning av om det finns tillräckliga skäl att införa en e-krona.”. 

– Det viktiga för mig är inte att det går fort utan att det blir rätt. Då är det några frågor som måste besvaras innan en e-krona kan bli aktuell. Det ber jag Riksbanken med ny ledning att återkomma om inom det närmaste året, säger Anna Kinberg Batra till Altinget.

{{toplink}}

Snabb utveckling

Riksbanken har visserligen ingen skyldighet att göra som den tidigare moderatledaren föreslår. Men sedan några år tillbaka pågår ett pilotprojekt på banken om just e-kronan och därför är det rimligt att anta att Riksbanken kommer att fortsätta diskutera frågan med riksdagen. 

Samtidigt går det att ana en viss frustration. Vid ett seminarium hos SNS om utredningen lyfte vice riksbankschef Aino Bunge att arbetet med e-kronan är ”mer angeläget än vad utredningen ger uttryck för”.

– Digitaliseringen går väldigt snabbt och vi ser fortfarande att användningen av kontanter minskar. Arbetet med digitala centralbankspengar har accelererat kraftigt de senaste åren, som exempel pågår nu ett intensivt arbete hos ECB kring en eventuell digital euro, säger hon.

Fortsättning följer.

Beslutskedja: Statens roll på betalningsmarknaden

18/11
2020
11/12
2020
18/12
2020
26/2
2021
14/5
2021
4/6
2021
11/6
2021
13/1
2023
3/2
2023
31/3
2023
31/3
2023
3/4
2023
5/4
2023
14/6
2023

Forrige artikel Pourmokhtari KU-anmäls efter S-kritik Pourmokhtari KU-anmäls efter S-kritik Næste artikel Hon startade skandinavisk podd: ”Gillar inte alltid våra syskon” Hon startade skandinavisk podd: ”Gillar inte alltid våra syskon”
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.