Kinnunen (SD): Det är symbolfrågor som MP reagerar starkt på

Symbolfrågor eller en reell attack mot Miljösverige? Martin Kinnunens (SD) och Maria Gardfjells syn på de tillkännagivanden inom naturvårdspolitiken som riksdagen ska besluta om nästa vecka går kraftigt isär.

Av de sju olika uppmaningar som riksdagen ska debattera och votera om nästa vecka, så är det tre som särskilt oroar MP:s Maria Gardfjell. Det ena handlar om miljöorganisationers talerätt, det andra om synen på jordbruksverksamhet och det tredje om att pausa arbetet med regionala planer för grön infrastruktur.

– De tre punkterna är extra allvarliga, säger Maria Gardfjell och beskriver dem som ”en allvarlig attack mot Miljösverige”.

Bakom de tre punkterna står SD, M, KD och C. De övriga fyra – MP, S, V och L – reserverar sig.

Ett tillkännagivande är ingen order från riksdagen som regeringen måste följa. Gardfjells oro handlar om det som kan hända efter valet, vid ett eventuellt regeringsskifte. Tillkännagivanden är att se som borgerliga Att göra-listor.

– Det kommer ske en enorm nedmontering av Miljösverige, säger hon.

Talerätt vid jaktbeslut

Tillkännagivandet om miljöorganisationers talerätt handlar om att ändra implementeringen av Århuskonventionen. Detta så att miljö­organisa­tioner som inte direkt berörs av ett skydds- och licensjaktsbeslut inte heller ska kunna överklaga ett sådant beslut.

– Regeringen har infört Århuskonventionen som det är tänkt. Men de borgerliga vill att vi inte ska följa reglerna så noga. En Kristersson-ledd regering kommer att ta bort talerätten, sedan tar det ett antal år för EU att stöta på och rätta till, säger Gardfjell.

Sverigedemokraternas Martin Kinnunen säger att Århuskonventionens bestämmelser om talerätt kan ha en jättebra funktion och tar som exempel länder där politikerna inte lyssnar på ursprungsbefolkningen.

– Men i Sverige har implementeringen inte lett till något gott, säger han och fortsätter:

– Vi tycker inte att en facebook-grupp ska ses som en organisation med talerätt. Det är inte heller rimligt att man kan överklaga ett beslut när man inte är berörd.

Lantbruk miljöfarliga eller ej?

Vad gäller tillkännagivandet om att klassificera jordbruk så handlar det om att de i dag prövas, enligt miljöbalken, som "miljöfarlig verksamhet". Det bör ändras, anser de fyra borgerliga partierna, till miljöpåverkande verksamhet.

Gardfjell påpekar att det inte rör sig om några stackars små lantbrukare vars verksamhet hamnar under benämningen miljöfarliga, enligt miljöbalken.

– I själva verket är det de riktigt stora djurgårdarna det handlar om, exempelvis fyra hektar stora anläggningar med fjäderfä. De största djurindustrierna du kan tänka dig, säger hon och påpekar att de bör prövas som vilken annan miljöfarlig verksamhet som helst.

Martin Kinnunen säger att det inte är fråga om att undanta de här lantbruken från prövning.

 – Du kan inte läsa in det i vårt tillkännagivande. Om man ska ändra tillståndsprövningen, är något som regeringen får utreda. Tillkännagivandet är det som står där. Vilka effekter det får är upp till kommande regering att besluta, säger han och fortsätter:

 – Du kan inte dra den slutsatsen. Det handlar om ett signalvärde, att betrakta lantbruk som något giftigt och problematiskt.

SD: Därför reagerar MP

Martin Kinnunen tonar ner betydelsen av tillkännagivandena, som även har fått kritik från miljörörelsen. Men han är inte förvånad över ilskan från Miljöpartiet.

– Det här handlar om symbolfrågor som Miljöpartiet reagerar starkt på, säger han.

Forrige artikel Överblick: S-topp skriven på bostad utan toalett och elpriser debatteras av partiledarna Överblick: S-topp skriven på bostad utan toalett och elpriser debatteras av partiledarna Næste artikel Så mycket tjänar generaldirektörerna Så mycket tjänar generaldirektörerna
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.