Överblick: S-topp skriven på bostad utan toalett och elpriser debatteras av partiledarna

Skatteutskottets ordförande är skriven i bostad utan toalett och får full ersättning. Ny ärkebiskop utses i dag. Trygghet, elpriser och integration tas upp i partiledardebatten. Nytt avtal med Finland. 

Under förmiddagen hålls den sista partiledardebatten i riksdagen innan valet. Statsminister Magdalena Andersson inledde med att S vill vända på varje sten för att få kontroll över gängkriminaliteten. M-ledaren Ulf Kristersson tog upp att det kommer bli dyrare för svenskar när priserna sticker i väg.

– Regeringen pratar slarvigt om Putinpriset. Men begreppet leder fel, för det var inte Putin som la ner kärnkraften med skenande elpriset som följd. Det var inte Putin som bildade regering med MP, kohandlade med C eller vek ner sig för V, säger han.

SD:s Jimmie Åkesson tog upp att Sverige måste bli ett tryggare land att växa upp i och att skattepengarna måste användas till detta. Annie Lööf (C ) lyfte att fler utrikesfödda kvinnor måste få lära sig svenska, komma ut på arbetsmarknaden och därmed få större frihet. Se debatten här.

Vill se över spelreglerna

Finansminister Mikael Damberg kallar till sig alla partierna för att tillsammans se över spelreglerna för statens budget. Under pandemin har det föreslagits många ändringsbudgetar och utskottsinitiativ som gjort att pengar delats ut vid olika tillfällen.

Det var nödvändigt, enligt finansministern. Men att det behövs ses över hur det ska fungera i framtiden.

– Om vi vänjer oss vid att göra extra ändringsbudgetar finns risk att processen urholkas, säger han vid en pressträff enligt TT.

Ledamöternas olika adresser

Skatteutskottets ordförande Jörgen Hellman (S) är folkbokförd i Vänersborg och har fått nästan 700 000 kronor i ersättningar för boende i Stockholm. Men enligt SVT:s Uppdrag granskning är Hellmans bostad utan toalett och avlopp och att boende i närheten aldrig har sett Hellman där han är skriven.

Det är gränsfall om huset kan kallas för permanentboende, enligt Pia Blank Thörnroos, rättsexpert på Skatteverket.

– Jag förutsätter att riksdagen utreder det där. Jag förutsätter också att de kontaktar Skatteverket när de är klara med det där så att vi får reda ut det, säger hon till UG.

Även riksdagsledamoten Helena Bouveng (M) har rätt till en övernattningslägenhet i Stockholm från riksdagen, då hon är skriven i Vetlanda hos sin bror. Men i vissa sammanhang har Bouveng uppgett att hon bor i ett hus på Värmdö utanför Stockholm, där hennes pojkvän och dotter är skrivna.

Efter att artikeln publicerats har Jörgen Hellman meddelat att han lämnar alla sina uppdrag, men att han nekar till att han ska fått ersättning som han inte har rätt till, skriver Omni.

Ny biskop

Vid klockan 14 i dag väntas det stå klart vem som blir ny ärkebiskop i Svenska kyrkan. Valet står mellan Martin Modéus, som är biskop i Linköpings stift, och Johan Dalman, biskop i Strängnäs stift. Vinnaren tar över som ärkebiskop efter Antje Jackelén, som går i pension, skriver DN/TT.

Nytt avtal med Finland

Försvarsminister Peter Hultqvist har tillsammans med sin finska motsvarighet skrivit under ett avtal om värdlandsstöd tillsammans. Sverige har inte haft något sådant avtal tidigare med ett annat land.

– Det handlar om att Sverige respektive Finland ska kunna verka på varandras territorium med samma stöd som vi får om vi verkar i vårt eget hemland. Det här gäller statusen på truppen, det juridiska, och att man överhuvudtaget ska kunna agera på ett sådant sätt att man kan vara effektiv i de här sammanhangen, säger Hultqvist till TT.

Forrige artikel Omfattning knäckfråga när sjöfart och flyg ska in i utsläppshandeln Omfattning knäckfråga när sjöfart och flyg ska in i utsläppshandeln Næste artikel Kinnunen (SD): Det är symbolfrågor som MP reagerar starkt på Kinnunen (SD): Det är symbolfrågor som MP reagerar starkt på
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.