Klimatministern förnekar byteshandel med SD

Regeringen avstod från att rösta för EU:s nya kolsänkekrav mot att SD lade sig i frågan om att förbjuda nyförsäljning av bensin- och dieselbilar. Det sade partiets kanslichef Gustav Gellerbrant igår. Men klimat- och miljöministern anser inte att det har rört sig om en byteshandel.

När Gustav Gellerbrant, chef för Sverigedemokraternas tjänstemän i Regeringskansliet, mötte riksdagsjournalisterna under tisdagen berättade han att endast en fråga hittills hissats upp för förhandlingar mellan partiledarna sedan samarbetet inleddes i höstas.

Det handlade om Sveriges hållning i frågan om det nu beslutade förbudet mot förbränningsmotorer till år 2035, som är en av effekterna i och med de nya CO2-kraven för lätta fordon.

SD ville att regeringen röstade nej till förslaget, men fick ge sig i förhandlingen. Enligt Gustav Gellerbrant ska partiet i utbyte fått regeringspartierna att avstå att rösta för överenskommelsen kring nya kolsänkekrav för unionen.

– Ja. Slutresultatet blev att Sverige röstade ja. I utbyte fick vi att Sverige avstod från en ja-röst när det gäller LULUCF, alltså skogen, sa Gellerbrant till riksdagsjournalisterna.

Men när regeringen under onsdagen kommenterade utfallet av Fit for 55-förhandlingarna säger klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) att regeringen agerat konsekvent i LULUCF-förhandlingen. Hon anser inte att det förekommit en byteshandel. 

– Jag håller inte med om den bilden. Det regeringen har gjort under hela de här förhandlingarna, och som även föregående regeringar har påpekat, är att man har sett en risk för det svenska skogsbruket i vissa sammanhang, säger hon till Altinget och fortsätter:

– De tillägg som gjordes i slutet av förhandlingarna kring just skogen var tillägg som vi menade kraftigt ökade risken för att det skulle drabba svenskt skogsbruk på ett negativt sätt.

{{toplink}}

Romina Pourmokhtari pekade vidare på att många partier i Sveriges riksdag är måna om att värna det svenska skogsbruket, och därmed anslöt till regeringens linje.

– Frågorna är lite mer komplexa än så. Exempelvis gällande lätta fordon så hade vi ju mycket dialog på alla fronter med våra tyska kollegor. Jag med miljöministern, min statssekreterare med miljöministerns statssekreterare, Jessika (Roswall, reds. anm.) med motsvarigheter i Tyskland, Andreas (Carlson, reds. anm.) med transportministern. Det är ett väldigt omfattande arbete där ändå huvudpoängen är att föra arbetet framåt, sköta det professionella effektivt, säger Pourmokhtari och fortsätter:

– Det är så vi även sköter de frågor som rör skogen, där Sverige har varit ganska konsekventa i vår ståndpunkt.

Roswall: Förhandlingarna sker som det alltid sker

EU-ministern spelar ner frågan om byteshandeln med Sverigedemokraterna och betonar i stället hur alla riksdagens partier är överens om det svenska ordförandeskapets prioriteringar.

–  Sedan har vi förhandlat olika delar av de akter som vi har pratat om i dag, och lyckats lösa dessa under de senaste veckorna, säger Jessika Roswall (M) till Altinget och fortsätter:

– I de förhandlingarna så sker det som det alltid sker, det vill säga vi förhandlar med regeringspartierna och samarbetspartiet. Men vi går också till riksdagen för att skaffa våra mandat.

Hon tillägger vidare:

– Så det här är ju ingenting nytt, utan jag tycker att det har pågått precis som vi har sagt att det ska göra. Vissa av de här frågorna har ju varit svårare som vi minns, bland annat den kring förbränningsmotorer. Men där var ju frågan framför allt komplicerat mellan kommissionen och Tyskland.

{{toplink}}

Forrige artikel Sökes: EPA-traktorer till hemtjänsten Sökes: EPA-traktorer till hemtjänsten Næste artikel Arbetsförmedlingen varslar hundratals anställda: ”Olyckligt” Arbetsförmedlingen varslar hundratals anställda: ”Olyckligt”
Statskontoret avvecklas – namnet blir kvar

Statskontoret avvecklas – namnet blir kvar

Regeringen och SD har bestämt sig. Statskontoret ska avvecklas i januari 2026. Myndighetens verksamhet ska i stället in i Ekonomistyrningsverket som byter namn – till Statskontoret.