Sökes: EPA-traktorer till hemtjänsten

16 sökande på några få dagar. Vilhelmina kommuns erbjudande om sommarjobb i hemtjänsten till ungdomar med EPA-traktorkort gör succé. ”Vi vet att det pratas om det här i EPA-gänget”, säger enhetschef Kerstin Ottosson.

Likt många andra kommuner har Vilhelmina kommun svårt att locka sommarvikarier till hemtjänsten. Samtidigt har ungdomar under 18 år svårt att hitta sommarjobb.

Lösningen: Ungdomar som kör EPA-traktor kan får ett fyra veckors vikariat som inte handlar om vårdnära arbete. Idén kommer från Dalarna, där några kommuner gjorde samma sak förra året.

– Vi har tagit deras koncept rakt av. Vi tyckte det var en jättebra idé, säger Kerstin Ottosson.

{{toplink}}

Arbetsuppgifterna kommer att vara begränsade. Ungdomarna kommer att få köra ut mat och inköp, städa, diska eller gå promenader med de äldre med stöttning av en handledare.

– De ska inte göra personlig omvårdnad och vårdnära arbete utan det som är runt omkring, säger Kerstin Ottosson.

Bygga för framtiden

Annonsen lades ut i slutet av förra veckan. På måndag morgon hade 16 personer sökt till de 10 tjänsterna. Den som söker ska vara ansvarsfull, håller tider och ta uppdraget seriöst.

– Det är så fantastiskt roligt att det slog så väl ut. Det är viktigt inför framtiden. De får kontakt med yrket och förhoppningsvis kommer de att tycka att det är jätteroligt. Sedan när de är 18, då får vi dem förhoppningsvis som sommarvikarier, säger Kerstin Ottosson.

Forrige artikel Hon vill sänka skatten för att få fart på sociala företag Hon vill sänka skatten för att få fart på sociala företag Næste artikel Klimatministern förnekar byteshandel med SD Klimatministern förnekar byteshandel med SD
Statskontoret avvecklas – namnet blir kvar

Statskontoret avvecklas – namnet blir kvar

Regeringen och SD har bestämt sig. Statskontoret ska avvecklas i januari 2026. Myndighetens verksamhet ska i stället in i Ekonomistyrningsverket som byter namn – till Statskontoret.