Klimatpolitiska rådet: Handlingsplanen otillräcklig

I mars ska Klimatpolitiska rådet presentera en granskning av regeringens klimatpolitiska handlingsplan. Men redan nu konstaterar rådet att den är otillräcklig. ”Regeringen slår in på en väg med stora risker: för klimatet, ekonomin och samhället”, säger ordförande Åsa Persson.

Regeringens politik har ökat utsläppen i närtid och den klimatpolitiska handlingsplanen som presenterades på torsdagen innehåller inga tydliga åtgärder hur det ska hanteras. Det konstaterar Klimatpolitiska rådet som kallar planen för otydlig och otillräcklig.

Det kommande årtiondet är avgörande för att undvika de mest katastrofala konsekvenserna av klimatförändringarna, konstaterar rådet i ett pressmeddelande. Det är i linje med slutsatserna från det globala klimatmötet i Dubal där världen enades om vikten av att minska utsläppen till år 2030. Regeringens kilmatpolitik däremot har siktet inställt på det långsiktigt målet att nå netto noll-utsläpp år 2045.

Bara sex år kvar

Handlingsplanen saknar konkreta insatser för att pressa ner utsläppen för att nå de uppsatta klimatmålen för år 2030, skriver Klimatpolitiska rådet och varnar också för att satsa på att klara Sveriges EU-beting med att köpa utsläpp – en osäker väg.

– Att kraftigt försvaga befintliga styrmedel utan att ha konkreta planer på plats för hur de ska ersättas betyder att problemen skjuts på framtiden. Regeringen slår in på en väg med stora risker: för klimatet, ekonomin och samhället. Det är bara sex år kvar till 2030, säger Åsa Persson i pressmeddelandet.

Klimatpolitiska rådet lämnar en årlig granskning av klimatpolitik. Nästa rapport publiceras i mars och den kommer att utgöra en granskning av regeringens handlingsplan, en handlingsplan som rådet alltså redan har underkänt mindre än ett dygn efter att den presenterades.

{{toplink}}

 

Forrige artikel Kommunerna som satsar minst på läromedel Kommunerna som satsar minst på läromedel Næste artikel Skatteverket ska rapportera vilka som befinner sig i Sverige Skatteverket ska rapportera vilka som befinner sig i Sverige
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.