Skatteverket ska rapportera vilka som befinner sig i Sverige

I ett nytt regeringsuppdrag ska Skatteverket genomföra en kontinuerlig nationell lägesbild över vilka som bor och vistas i Sverige. Rapporten ska fungera som den folkräkning som Sverigedemokraterna har velat genomföra. 

I regleringsbrevet för 2024 får Skatteverket i uppdrag att gå vidare med myndighetens förslag att ge en kontinuerlig nationell lägesbild över vilka som bor, vistas och verkar i Sverige.

– Vi behöver veta vilka som befinner sig i Sverige. Därför pågår nu en palett av åtgärder för att få till en folkräkning. Uppdraget till Skatteverket om att ta fram en nationell lägesbild är en viktig del i det arbetet, säger finansminister Elisabeth Svantesson i ett pressmeddelande. 

Del av Tidöavtalet

Den nationella lägesbilden är ett sätt att genomföra den folkräkning som regeringen och Sverigedemokraterna vill göra, som är en del av Tidöavtalet.

I stället för att göra en ny folkräkning presenterade Skatteverket i september att en kontinuerlig nationell lägesbild skulle kunna fungera som en sådan.

Regeringen har sedan tidigare också gått vidare med ett annat förslag som Skatteverket presenterat för att förbättra folkbokföringen, att införa en tjänst som underrättar när någon försöker registrera sig på ens egna adress.

Fokus på brott

Regeringen ger Skatteverket i uppdrag att gå vidare med den nationella lägesbilden enligt det som myndigheten föreslagit. Lägesbilden ska beskriva personer som är folkbokförda, har samordningsnummer och andra som finns och verkar i Sverige, med eller utan tillstånd. Och den ska genomföras regelbundet. 

Syftet från regeringens sida är att komma åt den grova organiserade brottsligheten genom att strypa den kriminella ekonomin där felaktig folkbokföring är en viktig del. 

Skatteverkets ska redovisa uppdraget senast den 28 juni 2024. 

{{toplink}}

Forrige artikel Klimatpolitiska rådet: Handlingsplanen otillräcklig Klimatpolitiska rådet: Handlingsplanen otillräcklig Næste artikel Riksrevisionen granskar bostadsbidraget Riksrevisionen granskar bostadsbidraget
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.