Kommunalråd vill driva på för föräldraledighet – SKR-styrelsen säger nej

Ändra kommunallagen så att förtroendevalda på alla nivåer kan vara föräldralediga utan att behöva avgå. Det föreslår Nackas kommunalråd Johan Krogh (C) i en motion till Sveriges Kommuner och Regioners kongress.

I riksdagen finns det regler om föräldraledighet från förtroendeuppdraget, ett beslut som tas av talmannen. Men något liknande finns inte i kommunallagen, vilket gör att det är upp till varje kommun eller region att ta beslut om egna regler.

En otillräcklig lösning, anser Johan Krogh, som också är ordförande i miljö- och byggnadsnämnden, eftersom flera av de lokala regelverken främst tar sikte på heltidsuppdrag som kommunal- eller regionråd. 

– Det finns ett problem för de som är deltidspolitiker som till exempel nämndordförande. Det går inte att vara ledig ifrån utan då måste man avsäga sig det för att någon annan ska kunna väljas in. 

Syftet med motionen till kongressen som inleds 15 november är att få SKR att driva på regeringen för en lagändring.

– Det är 2023, jag tycker att vi behöver ha en lagstiftning som möjliggör för alla människor att kunna vara  förtroendevalda. Är man föräldraledig från sitt arbete så ska man kunna vara det från sitt förtroendeuppdrag, säger Johan Krogh.

Fler behövs till uppdrag

Ytterst handlar det om en demokratifråga säger han.

– Särskilt i en tid när vi har färre förtroendevalda och medlemstalen i partierna sjunker generellt sett. Svensk demokrati bygger ändå på att vi har förtroendevalda.

I sitt svar konstaterar SKR:s styrelse att ”I dag kan ett fullmäktige – med stöd av 4 kap 18 § kommunallagen – besluta om lokala regler som gör det möjligt att erbjuda vissa förtroendevalda ekonomiska och andra förmåner som svarar mot de löne- och anställningsvillkor som gäller för de som är anställda”. 

Friheten att besluta om lokala regler är därmed  tillräcklig, anser styrelsen, men tycker också att informationen om bestämmelsen behöver utvecklas. 

”En informationsinsats som klargör det befintliga handlingsutrymmet med respekt för behovet av lokalt handlingsutrymme ska därför genomföras och kompletteras med en vägledning från SKR”, skriver styrelsen.

Därmed anses motionen vara besvarad.

Forrige artikel KD-ledamot kritisk mot egna ministern – blockerar Nordiskt transportministerråd KD-ledamot kritisk mot egna ministern – blockerar Nordiskt transportministerråd Næste artikel Regeringskansliet glömmer Institutet för mänskliga rättigheter Regeringskansliet glömmer Institutet för mänskliga rättigheter
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.