Kommuner blir av med miljoner efter SCB:s beräkningsmiss

Fel årtal i beräkningen ledde till en miss på totalt 220 miljoner kronor i den kommunala kostnadsutjämningen förra året. ”Det är den mänskliga faktorn helt enkelt”, säger Henrik Engström, sektionschef vid SCB.

Den första februari gick Skatteverket ut med ett pressmeddelande med rubriken ”Justering av den kommunalekonomiska utjämningen för 2022 och 2023”.

Ett nedtonat och något byråkratiskt sätt att säga: Alla landets kommuner har fått fel belopp utbetalat från det kommunala utjämningssystemet.

– Vad jag vet har det inte uppstått några sådana här fel historiskt, säger sektionschef Henrik Engström som arbetar på SCB:s avdelning för ekonomisk statistik och analys. 

Medan hälften av landets kommuner fick för mycket pengar 2022, fick den andra hälften i stället för lite.

220 miljoner

Felet, som orsakats av en miss i den beräkning som SCB genomför till grund för Skatteverkets beslut, innebär att totalt 220 miljoner kronor hamnade fel i 2022-års utjämning. 

Det är visserligen en marginell del av de 110 miljarder som omfattas av det stora utjämningssystem som syftar till att ge kommunerna mer likvärdiga ekonomiska förutsättningar.

Men för kommuner i ett känsligt ekonomiskt läge kan pengarna ändå spela roll.

Arvidsjaur blir av med nära 2 miljoner kronor när felet nu ska justeras, och även om kommunen väntas redovisa ett överskott för 2022 kan kostnaden komma att påverka satsningar framöver.

– Det är några miljoner mindre på kontot, det är synd såklart. Just nu håller vi till exempel på att bygga en sport- och simhall och då kan det bli så att man behöver låna mer än vad man behövt göra annars, säger Marina Voronova, ekonomichef i Arvidsjaurs kommun.

Skatteverkets justering, avdrag för de kommuner som fått för mycket, kommer ske under våren. 

– Det är naturligtvis beklagligt och inte roligt när sådant här händer. Samtidigt är det viktigt att det blir rätt och riktigt i slutändan, säger Henrik Engström. 

Stockholms stad, som betalar in mest till systemet, blir av med den största summan: 36,4 miljoner. Även de andra storstäderna har fått för mycket: Göteborg 11,3 miljoner kronor och Malmö uppåt 16 miljoner kronor.

– Även om Malmö har en stor ekonomi så är det också pengar, säger Ann Andersson, budgetchef i Malmö stad, som samtidigt tar det hela med ro.

– Det är ju som det är, och är inte mycket som man kan göra någonting åt. Men nu är det viktigt att vi tittar på skatteutvecklingen framöver utifrån den budget vi gjorde 2023.

Vad gick fel?

Även årets utjämning höll på att gå snett. Skatteverket beviljade exempelvis Malmö stad hela 20 miljoner mer än vad kommunen egentligen skulle få, innan misstaget slutligen uppdagades i januari 2023. Då hade det gått över ett år.

Det var i samband med att SCB:s handläggare skulle inleda en ny beräkningsomgång som en tidigare felinmatning blottades:

– Du måste gå in och uppdatera vissa parametrar så att det bli rätt årtal som man går på. För 2022 och 2023 låg det fel årtal på ett ställe. I stället för att beräkna ett befolkningsmedelvärde på fem år så beräknades det på sju år, och då blev det inte riktigt rätt, säger sektionschef Henrik Engström.

– Det är den mänskliga faktorn helt enkelt.

Marina Voronova i Arvidsjaur har förståelse för att fel kan ske.

– Man kan vara där själv någon gång, så länge människor finns på planeten och det inte bara är robotar som gör allt, säger hon och hoppas att SCB lärt sig av misstaget. 

Har det gett några följder för handläggaren? 

– Nej, det här är sådant som händer i ens yrkesliv. De flesta har nog varit med om att göra fel någon gång, säger Henrik Engström som inte vill att någon skugga ska falla på den enskilda medarbetaren. 

Åtgärdat

Efter att felet upptäcktes har myndigheten gått igenom beräkningarna ”mycket noggrant”, ändrat sin granskningsrutin och justerat beräkningsprogrammet för kommande år:

– Vi har skrivit om så att man bara behöver skriva in ett årtal, så räknar programmet ut de övriga.

SCB arbetar generellt för att öka graden av automatisering, men Henrik Engström betonar samtidigt att det alltid är en människa som skriver koden.

Kan det hända igen?

– Det här felet kommer inte uppstå igen, men det är svårt att veta vilka fel som uppstår nästa gång och hur man garanterar att inte det händer, säger Engström och fortsätter:

– Vi gör allt som står i vår makt för att det ska bli rätt och förstår verkligen vikten av att det blir det.

Forrige artikel Ivo överklagar Humanas tidsfrist Ivo överklagar Humanas tidsfrist Næste artikel Natoproposition läggs fram i riksdagen i mars Natoproposition läggs fram i riksdagen i mars
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.