Natoproposition läggs fram i riksdagen i mars

Utrikesminister Tobias Billström (M) presenterade på onsdagen regeringens första utrikesdeklaration och meddelade att Natopropositionen är att vänta på riksdagens bord i mars. Samtidigt ser S en oro för läget i Natoprocessen, och C önskar en tydligare markering om vikten av unionssamarbetet.

I den årliga utrikesdeklarationen presenterar regeringen sina mål och prioriteringar för Sveriges utrikespolitik inför Sveriges riksdag och den diplomatiska kåren.

Redan på onsdagsmorgonen berättade utrikesminister Tobias Billström (M) i SVT om regeringens fokus på tre områden:

  • Fortsatt stöd till Ukraina
  • Ett närmare samarbete med länderna i övriga Norden och Baltikum
  • Sveriges inträde i Nato

I deklarationen meddelade ministern sedan att regeringen avser att lämna propositionen om det svenska Natomedlemskapet till riksdagen i mars.

Ännu måste dock Turkiet ratificera Sveriges ansökan.

Ukraina dominerade deklarationen

Utrikesminister Tobias Billström (M) inledde deklarationen med att nämna den jordbävning som i förra veckan drabbade Turkiet och Syrien.

– Vi gör allt vi kan för att hjälpa till. Svenska räddningsarbetare har sökt efter överlevande på plats. Extra humanitära medel har frigjorts för både Syrien och Turkiet. Som EU- ordförande har vi, tillsammans med EU-kommissionen, tagit initiativ till en givarkonferens, sade ministern.

Kriget i Ukraina präglade annars stora delar av regeringens utrikesdeklaration i år. Landet nämndes totalt 25 gånger i deklarationen. Det är mer än dubbelt så många gånger som i S-regeringens sista deklaration från juni och fem gånger mer än i Ann Lindes (S) deklaration från februari förra året, drygt en vecka innan den fullskaliga ryska invasionens start.

Då deklarerade den dåvarande regeringen även att den militära alliansfriheten tjänar Sverige väl.

Ny strategi för cyberfrågor

Redan i sin regeringsförklaring pekade statsminister Ulf Kristersson på att Sveriges cybersäkerhet måste förbättras, ett ansvar som ligger på civilminister Carl-Oskar Bohlins axlar. I utrikesdeklarationen angavs att Sverige ska vara drivande i cyberfrågor och att regeringen nu ska ta fram en ny strategi:

– Genom strategin ska det säkerställas att vår cyber- och digitaliseringspolitik är i samklang med våra säkerhets- och försvarspolitiska intressen och att den främjar våra utrikespolitiska värderingar, sade utrikesministern.

Regeringen ska även inrätta ett särskilt sändebud för internationella
cyberfrågor.

”Obegripligt”

Efter att utrikesministern avslutat deklarationen följde debatt mellan samtliga riksdagspartier.

Socialdemokraternas Morgan Johansson beskrev i sitt anförande en oro för Sveriges del i Natoprocessen om Finland går före in i den militära försvarsalliansen.

– Regeringen kan inte vifta bort det här som en icke-fråga. Man måste nu visa det ledarskap som behövs för att föra processen framåt, sade den tidigare justitieministern.

Morgan Johansson ansåg det vidare obegripligt att regeringen övergett S-styrets idé om en feministisk utrikespolitik, och kritiserade regeringen för att ha övergett biståndsmålet. Detta trots att inte heller Socialdemokraternas budgetförslag inom biståndsområdet uppgick till en procent av BNP.

C: För lite EU

Flera av riksdagspartierna passade i den utrikespolitiska debatten även på att lyfta andra saker de önskat att regeringen prioriterat i sin deklaration, däribland Centerpartiet som önskat större EU-fokus.

– Jag hade förväntat mig att vi som ordförandeland i EU skulle ha kvar den mycket tydliga markering som så länge har gällt, att EU är Sveriges viktigaste utrikespolitiska arena, säger Kerstin Lundgren (C).

Centerpartiet hade också velat se en signal från regeringen att de skulle vara beredda att driva på i EU för ett frihandelsavtal med Taiwan, en terrorklassning av IRGC och skärpta sanktioner för övergreppen av uigurer i Xinjiang.

– Något säger mig att utrikesdeklarationen hade kunnat bli dubbelt så lång om jag skulle ha inkluderat allt det som alla i kammaren tycker är viktigt, säger utrikesminister Tobias Billström.

Forrige artikel Kommuner blir av med miljoner efter SCB:s beräkningsmiss Kommuner blir av med miljoner efter SCB:s beräkningsmiss Næste artikel Sameh Egyptsons avhandling anmäls Sameh Egyptsons avhandling anmäls
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.