Sameh Egyptsons avhandling anmäls

Sameh Egyptsons uppmärksammade avhandling om Muslimska brödraskapet anmäls för att bryta mot etikprövningslagens bestämmelser.  

Överklagandenämnden för etikprövning (Önep) har fått in två anmälningar mot Sameh Egyptsons avhandling om Muslimska brödraskapet och Islamiska förbundet i Sverige. 

I den omdiskuterade avhandlingen menar Sameh Egyptson att han presenterar bevis för att Islamiska förbundet är den nationella organisationen för Muslimska brödraskapets internationella nätverk i Sverige. 

Nu anmäls alltså avhandlingen för överträdelse av etikprövningslagens bestämmelser, där Önep ansvarar för tillsyn av efterlevnaden av lagen.  

Känsliga personuppgifter

Anmälningarna, som Altinget har tagit del av, gäller hanteringen av personuppgifter där man menar att känsliga personuppgifter publiceras öppet utan att ha ansökt om tillstånd från Etikprövningsmyndigheten eller motsvarande instans. 

De känsliga personuppgifterna som nämns i de två anmälningarna är bland annat personer bosatta i Sveriges medlemskap i politiska och religiösa organisationer, släktband utöver det som är offentlig handling, identifierbara personers domar i brottsmål och personer misstänkta för brott.

Anmälningarna inkom den 19 januari och 6 februari. 

Behöver forskningen etikprövas?

Lunds universitet har inte ansett att Sameh Egyptsons avhandlingsprojekt behöver etikprövas, eftersom det inleddes innan lagen om etikprövning trädde i kraft 2004, skriver Dagens Nyheter.

Forskning som har påbörjats före etikprövningslagens ikraftträdande omfattas vare sig av lagen eller av nämndens tillsyn. Överklagandenämnden har därför begärt upplysning om när Sameh Egyptsons forskning inleddes. Svar ska inkomma senast den 23 februari till nämnden. 

Om forskningen omfattas av nämndens tillsyn kommer en utredning att inledas och undersöka om forskningen innehåller sådana känsliga personuppgifter som omfattas av lagen, meddelar Jörgen Svidén, kanslichef på Önep. 

Forrige artikel Natoproposition läggs fram i riksdagen i mars Natoproposition läggs fram i riksdagen i mars Næste artikel Fritt fram för PM Nilssons Timbrojobb – men Ann Linde får restriktioner Fritt fram för PM Nilssons Timbrojobb – men Ann Linde får restriktioner
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.