Kontaktförbud ska gälla över hela EU

RÄTTSVÄSEN. Personer som skyddas av kontaktförbud ska kunna behålla det skyddet även i ett annat EU-land. Det är innebörden av det EU-direktiv som nu ska genomföras i Sverige.  

Regeringen föreslår att en ny lag införs som reglerar detta. Lagförslaget ska granskas av juristerna i Lagrådet och enligt planerna ska reglerna träda i kraft den 1 januari 2016.

EU-direktivet från 2011 kom till på initiativ av tolv länder, däribland Sverige, och innebär att hotade personer ska få samma skydd över hela unionen.

Om exempelvis en förföljd svensk kvinna flyttar till ett annat land inom unionen ska en svensk åklagare kunna utfärda en europeisk skyddsorder som garanterar att kontaktförbudet gäller utomlands. Den man som har kontaktförbud i Sverige ska därmed hindras från att söka upp eller kontakta kvinnan i ett annat EU-land. På motsvarande sätt ska Sverige erkänna en annan EU-stats skyddsorder om någon som lever under hot väljer att flytta hit.

 

Forrige artikel Förskolan ska granskas Næste artikel Id-kort istället för pass på resa
Statskontoret avvecklas – namnet blir kvar

Statskontoret avvecklas – namnet blir kvar

Regeringen och SD har bestämt sig. Statskontoret ska avvecklas i januari 2026. Myndighetens verksamhet ska i stället in i Ekonomistyrningsverket som byter namn – till Statskontoret.