Kristerssons besked: Behöver mer tid

Ulf Kristersson (M) har meddelat talmannen att han vill ha två dagar till för förhandlingarna mellan partierna. Nästa avstämning sker på fredag, med möjlighet till statsministeromröstning på måndag.

Efter lång tystnad har flera källor den senaste veckan skvallrat om att förhandlingarna mellan de fyra partierna på högersidan ännu inte är i hamn.

Så verkar också vara fallet.

{{toplink}}

Beskedet

Efter sitt möte med talmannen meddelar Ulf Kristersson att partierna är ”i princip helt klara med det vi skulle göra”.

– Det är några detaljer som vi vill reda ut för att kunna presentera allt i ett sammanhang. Därför har jag bett talmannen att få ett par dagar till.

Ulf Kristersson önskar att riksdagen röstar om honom som statsminister på måndagen. För att det ska vara möjligt måste riksdagen först bordlägga ärendet två gånger.

Talmannen meddelar i ett pressmeddelande att M-ledaren får till fredag på sig. Då kan han sedan lägga fram förslaget samma dag, och sedan igen på lördagen.

Statsministeromröstningen kommer i sådana fall ske på måndag den 17 oktober.

– Jag är mån om att Sverige ska få en ny regering så snart som möjligt men arbetet bör samtidigt inte forceras. På samma sätt som Stefan Löfven fick förlängt uppdrag med två dagar i januari 2019 innan han slutrapporterade har jag nu givit Ulf Kristersson ytterligare två dagar, säger talman Andreas Norlén.

”Viss tidspress är bra”

Partierna på Ulf Kristerssons sida av politiken var under valrörelsen noga med att understryka att de är överens i flera frågor. Det verkar dock inte varit tillräckligt för att snabbt få en regering på plats.

Talman Andreas Norlén har i en intervju med Altinget tidigare meddelat att han eftersträvar ett högre tempo än vid regeringsbildningen 2018.

– Det gäller att inte sätta så långa tidsfrister att partierna inte känner tillräcklig press att nå ett resultat. Jag tror att en viss tidspress ofta är bra för en förhandling. Samtidigt ska man inte sätta så korta tidsfrister så att arbetet blir forcerat och att man inte hinner lösa ut svåra frågor utan att de dyker upp senare i stället.

Forrige artikel Tillväxt och historiskt bra räkenskapsår för Alrow Media Tillväxt och historiskt bra räkenskapsår för Alrow Media Næste artikel Hallå där Muharrem Demirok (C) – ny talesperson i utbildningsfrågor Hallå där Muharrem Demirok (C) – ny talesperson i utbildningsfrågor
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.