Kullgren (KD) om nya blyhagelförbudet: ”Det ska vara lätt att göra rätt”

Naturvårdsverket får i uppdrag att underlätta för jägarna när förbudet mot att använda blyhagel vid jakt runt våtmarker utökas. Samtidigt väntar ytterligare begränsningar runt hörnet.

Den 15 februari trädde det EU-beslutade förbudet mot att använda blyhagel vid våtmarker i kraft.

Förbudet, som har kantats av omfattande debatt, har dock varit klart att det skulle införas under närmare två års tid. 

Men spelreglerna har i praktiken fortsatt varit otydliga och det var först i slutet av 2022 som de ytterligare detaljer kom på plats. Bland annat har det rests frågetecken kring hur definitionen av våtmarker ska uttolkas i praktiken och Jägarförbundet har riktat kritik mot att svenska myndigheter inte har klargjort spelreglerna.

Nu är det dock tanken att reglerna ska klarna, i alla fall till nästa jaktsäsong, enligt landsbygdsminister Peter Kullgren (KD).

Detta genom ett regeringsuppdrag till Naturvårdsverket, samt förslag till författningsförändringar som nu presenterats.

– Här har jag en tydlig kritikpunkt mot förra regeringen. Vi skulle kunna ha undvikit mycket oro och spekulation om man tidigare hade tagit fram ett sådant uppdrag som vi nu har lagt, säger Peter Kullgren till Altinget.

Ska hämta inspiration från annat håll

Uppdraget som Naturvårdsverket fått innebär att myndigheten ska undersöka möjligheten att peka ut de områden som ska omfattas av det nya förbudet.

Samtidigt ska myndigheten också hämta inspiration från andra länder för hur en övergång till blyfri ammunition genomförts, samt föreslå åtgärder utifrån dessa erfarenheter och även genomföra informationsinsatser för att informera jägare om de nya reglernas effekt.

– Det ska vara lätt att göra rätt, fortsätter Kullgren.

Effekterna ska mildras

Samtidigt kommer regeringsuppdraget med en tydlig uppmaning: Regeringen vill arbeta för att förbudet ska införas på ett sådant sätt att de negativa konsekvenserna för jägare och sportskyttar mildras.

Där ska bland annat EU-domstolens klargörande av syftet med regleringen spela en central roll, fortsätter landsbygdsministern.

– Man har definierat vad syftet är med förordningen. Att skydda livsmiljön för sjöfåglar primärt.

Det innebär en begränsning av lagens tillämpningsområde relativt tidigare uttolkning av begreppet våtmarker, fortsätter Kullgren.

– Det man ska ha i bakhuvudet är: ”Kan det här vara en potentiell livsmiljö för sjöfågel? Då ska jag skjuta med alternativhagel,” säger Kullgren.

Detsamma gäller frågan om brottsprevention, enligt landsbygdsministern. Där har det tidigare funnits en oro för att endast ett innehav av blyammunition i närheten av en våtmark skulle kunna leda till att en jägare kan fällas. 

– Det som ska gälla är att ”Om du helt uppenbart står i en våtmark, där du inte får skjuta blyhagel med bössan i en jaktsituation.” Det får man inte göra, vilket är ganska logiskt, fortsätter landsbygdsministern.

Klarnar först till sommaren

De föreslagna författningsförändringarna planeras att träda i kraft i sommar, men gälla retroaktivt från den 15 februari. Regeringsuppdraget om en analys av möjlighet till redovisning av öppen data ska lämnas den 15 juni, samtidigt som resterande uppdrag ska har deadline den 31 oktober.

Samtidigt skickades uppdraget ut efter det att förbudet har trätt i kraft. Ni har haft fyra månader på er att ta hand om detta – borde inte ett visst ansvar också ligga på er?

– Jo, det kan man säkert tycka. Men för det första har vi försökt att utreda alla aspekter av detta: ”Finns det någon möjlighet till undantag för oss, och hur kan vi vrida på det här, och vad har vi för möjligheter och vad gäller egentligen,” säger Kullgren och fortsätter:

– Man ska formulera ett sånt här uppdrag och det ska tröskas igenom en väldigt korrekt och rättssäker process, och det ska gemensamberedas i Regeringskansliet. De andra hade två år på sig, vi gjorde det på fyra månader.

Jägarförbundet menar att det råder stor förvirring om förbudet. Lär inte den hänga kvar ett bra tag innan det här är klart?

– Jag hoppas inte det. Jag hoppas att EU-domstolens utfall kan minska den värsta oron. Sedan är det så att Sveriges jägarkår vill göra rätt. Tittar man på det blyhagelförbud som vi haft i våtmarker i 20 år, så är det mig veterligen ingen som fällts. Jägare är generellt väldigt laglydiga, säger Kullgren och tillägger:

– Den första förordningen innan EU-domstolens dom kom, var öppen för tolkningar och svårbegriplig. Nu har den snävats ner lite grann, och förhoppningsvis ska vårt uppdrag leda till att det blir lite mer tydligt.

Sista spiken i kistan på g?

Samtidigt är den nu införda förändringen bara första steget i en större process. Europeiska kemikaliemyndigheten ECHA förbereder nämligen ett förslag för att helt förbjuda bruket av blyanvändning i jakt och fiske.

Under året kommer medlemsländerna att sätta ner foten kring förslaget, som syftar till att senast fem år efter ikraftträdandet helt begränsa bruket.

Förslaget till begränsning beräknas leda till en reduktion av det giftiga ämnet i naturen med 72 procent jämfört med om den föreslagna begränsningen inte införs.

Forrige artikel Utredaren: Mats Löfving borde få sparken Utredaren: Mats Löfving borde få sparken Næste artikel Nedskärningar på Boverket: ”Det kommer bli prioriteringar” Nedskärningar på Boverket: ”Det kommer bli prioriteringar”
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.