Kuylenstierna om kritiserade klimatmötet: Alla former av dialog är viktig

Johan Kuylenstierna, generaldirektör för Formas och tidigare ordförande för Klimatpolitiska rådet, är moderator vid regeringens nationella klimatmöte. Han känner sig fri att ställa alla frågor, men utlovar ingen konfrontation på scenen. ”Jag är inte en person som tror på dålig stämning”, säger han.

Varför är det här mötet viktigt?

– Jag tycker det är viktigt att vi för den här typen av öppna diskussioner mellan politiken och aktörer i samhället, i det här fallet i första hand näringslivet. I panelerna har man framför allt fokuserat på näringslivet.

Det har kommit en hel del invändningar mot klimatmötet och kritikerna tror inte det kommer leda till något nytt. Hur ser du på kritiken?

– Kritiken har främst sin grund i att man har olika syn på politiken, hur och vad politiken bör göra. Jag anser att alla former av dialog är viktig. Det är spännande med mötet att det är statsministern som leder det, tillsammans med två andra ministrar. Det sa vi i Klimatpolitiska rådet (reds.anm. Kuylenstierna har tidigare varit ordförande i rådet) att klimatfrågan bör vila på den nivån.

Vilket mandat har du att ställa obekväma frågor till ministrarna och övriga deltagare? Känner du dig fri att skapa dålig stämning?

– Jag är inte en person som tror på dålig stämning. Jag har inte fått något annat uppdrag än att försöka få fram så tydliga tankar, idéer och förslag som möjligt. Konkreta förslag som pekar på viktiga delar, det är stora svåra frågor vi ska lyfta.

Vad tror du att det kan bli för resultat av mötet?

– Jag hoppas att det ska finnas ett antal konkreta förslag från de här panelerna som är ett inspel till nästa klimathandlingsplan. Men också att det ska leda till en bättre förståelse för samspelet mellan den nationella politiken och EU:s politik samt en koppling till det som krävs av näringslivet, att det samspelet blir tydligare.

– Det är inte bara politiken som det vilar ett tungt ansvar på, utan även på företagen själva.

Det saknas ju knappast klimatpolitiska förslag från näringslivet, bland annat genom Fossilfritt Sveriges arbete. Är det rimligt att tro att det ska komma nya förslag efter en sådan här seminariedag?

– Det finns många olika förslag, det stämmer. Det är ingen brist på idéer. Många av de förslagen läggs fram som inspel, i debattartiklar och på andra sätt, här sker det i en samlad dialog med olika aktörer på plats. Vi har tre ministrar med hela dagen som kommer att kommentera det som sägs under dagen.

– Det är inte otänkbart att det här mötet ger lite nya perspektiv.

Forrige artikel Regeringen vill få företag att ge mer – liknande avdragsrätten för gåvor Regeringen vill få företag att ge mer – liknande avdragsrätten för gåvor Næste artikel Redaktören tipsar: Det får du inte missa i Almedalen Redaktören tipsar: Det får du inte missa i Almedalen
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.