Regeringen vill få företag att ge mer – liknande avdragsrätten för gåvor

En utredare ska ge förslag på hur man skattevägen kan uppmuntra juridiska personer att ge mer till ideell verksamhet. ”Vi avser sedan att genomföra en sådan reform under mandatperioden”, säger socialminister Jakob Forssmed (KD).

Skattereduktionen för gåvor från privatpersoner till civilsamhället har hittills inte gällt juridiska personer i Sverige.

Ska föreslå skatteincitament

Kritiker har framfört att detta hämmar företag som skulle vilja stödja civilsamhället mer. Under torsdagen beslutade regeringen att en utredare ska ge ”förslag på ett skatteincitament för gåvor från juridiska personer till ideell verksamhet”.

– Utredningen ska se hur juridiska personer kan bidra till den sociala sektorn, till organisationer som jobbar med behövande samt till allmännyttig forskning, säger socialminister Jakob Forssmed (KD) till Altinget.

Stärker intäktskälla

Han säger att detta ger företagen drivkrafter att göra det som de redan vill – bidra.

– Det är positivt att det också är något som vi avser att genomföra under den här mandatperioden. Vi ser att företag vill bidra till göra samhället bättre och nu stärker vi en intäktskälla för organisationer som hjälper människor som lever i utsatthet.

Hur snart ska detta vara klart?

– I december 2024. 

Vem blir utredare?

– Det återkommer vi till så snart det är helt klart.

Belopp ska förstås utredas, men kan man tänka sig att det blir ett högre belopp än för privatpersoner?

– Det får utredaren titta på. Men också vilken typ av incitament. Ska det vara ett avdrag eller en skattereduktion? Det blir upp till utredningen att föreslå hur – men att det ska bli ett incitament för att ge gåvor för verksamhet både i Sverige och internationellt är klart, säger Jakob Forssmed.

Kommer det att vara samma mottagare och samma ändamål som i dag är godkända för skattereduktion för gåvor från privatpersoner?

– Ja.

Står alla Tidöpartierna bakom?

– Ja.

Enligt direktivet ska utredaren:

  • kartlägga hur juridiska personer i dag skänker gåvor till ideell verksamhet och den samhällsnytta det medför, 
  • analysera hur ett skatteincitament för gåvor från juridiska personer skulle kunna påverka nuvarande förhållanden, 
  • med utgångspunkt i den genomförda kartläggningen och analysen, ta fram förslag på hur ett skatteincitament för gåvor från juridiska personer bör utformas,
  • vid utformningen av förslagen överväga på vilket sätt skatteincitamentet bör ges, till exempel som en skattereduktion eller som ett avdrag, storleken på en beloppsgräns och andra ändamålsenliga begränsningar av ett skatteincitament samt hur risken för fel och fusk med ett skatteincitament bör motverkas, och
  • lämna nödvändiga författningsförslag.

Beslutskedja: Skatteincitament för juridiska personers gåvor till ideell verksamhet

15/6
2023
15/6
2023
28/6
2024
9/8
2024
16/12
2024

Forrige artikel M-toppen höjde sin egen lön – folkomröstning kan besluta om sänkning M-toppen höjde sin egen lön – folkomröstning kan besluta om sänkning Næste artikel Kuylenstierna om kritiserade klimatmötet: Alla former av dialog är viktig Kuylenstierna om kritiserade klimatmötet: Alla former av dialog är viktig
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.